PAMUŁA Z JAGÓD – A CO TO TAKIEGO …..????

Dzisiaj u nas olbrzymi powrót do dziecięcych lat i smaków.

Prezentuję wam danie mega łatwe a zarazem przepyszne i idealne na upały 🙂 i zawody kto dalej „plunie” pestką … ach wspomnienia 🙂 Być może nazwa nie jest zbyt zachęcająca, ale gwarantuję…smakuje obłędnie. U mnie w domu, jakiś czas temu, 🙂 ok kilkadziesiąt lat temu 🙂 hehehehe … było to danie za każdym razem jak tylko dziadzio przynosił jagody, czarne lub czerwone. Dzisiaj przepis troszkę naciągany ponieważ jagody nieszczepione zastąpiłam ciemnymi czereśniami, ale smak nadal pozostał obłędny.

PAMUŁA …. ale smakuje

Polecam 🙂

Składniki:
– 2 kg jagód lub czereśni
– 2 szklanki wody
– pół szkalnki mąki przennej
– zimne mleko
– cukier

Jagody myjemy, nie usuwamy pestek, zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody i gotujemy do momentu rozgotowania. Po tym czasie wodę mieszamy dokładnie z mąką i wlewamy do jagód. Ma powstać dość gęsty kisiel. Gotujemy około 2 min. Po tym czasie studzimy. Najlepsza pamuła to taka na drugi dzień, zimna i twarda. Po nałożeniu na talerz zalewamy zimnym mlekiem i posypujemy cukrem…..pyszności


Smacznego 🙂

Dodaj komentarz