ZIOŁOWE ROGALIKI DROŻDŻOWE CROISSANTY

Taka nagła potrzeba na pysznego croissanta z masełkiem , którą trzeba było zaspokoić, ale pogoda za oknem zniechęciła mnie do wyjścia na zakupy.
Więc co pozostaje?? Inwencja twórcza 🙂 i oto przedstawiam wam pyyyyszne i mega pachnące ziołami i pomidorkami rogaliki.

Rogalik ziołowy

Składniki na 8 sztuk:
– 50dkg mąki + do podsypania i wyrobienia po wyrośnięciu ( około 10dkg)
– paczuszka drożdży suszonych
– jajko
– łyżka cukru
– 350ml ciepłego mleka
– 50ml oleju

Masło:
Tutaj główną rolę odgrywa Wasz smak, można zamienić zioła na np. prażoną cebulkę, sam czosnek, czy inny mix 🙂

– 10dkg bardzo miękkiego masła
– po dość sporej łyżeczce: czosnku granulowanego, suszonej natki pietruszki, bazylii, mieszanki pomidorów suszonych
– szczypta soli i pieprzu
– 5 suszonych pomidorków bardzo drobno posiekanych
– 1/3 łyżeczki oregano

Rogaliki

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wyrobić kilka min. Po tym czasie odstawić do wyrośnięcia, około godziny, tak by podwoiło swoją objętość.
W tym czasie bardzo dobrze utrzeć wszystkie zioła z masłem i odstawić, oby nie do lodówki, masło musi być bardzo miękkie a nawet lekko płynne aby się dobrze rozprowadzało na cieście.
Wyrośnięte ciasto pozbawiamy powietrza, porządny cios sprawi że ciasto będzie pulchne a my mniej zestresowani … hehehe
Ciasto wykładamy na opruszoną stolnicę i chwilę wyrabiamy, nie może się lepić do dłoni.
Po wyrobieniu dzielimy na 4 części. Pierwszą część rozwałkowujemy na cienki placuszek  (tak około 35 cm średnicy) i smarujemy 1/3 masełka, najlepiej do tego użyć pędzla kuchennego lub silikonowej łopatki, musimy to robić bardzo delikatnie by nie przerwać ciasta. Drugi kawałek dokładnie tak samo rozwałkowujmy i nakładamy ostrożnie na już posmarowany. Tak samo postępujemy z pozostałymi dwoma, z tym, że ten ostatni ma pozostać już bez masła, czyli 1+masło+2+masło+3+masło+4
Nożykiem do pizzy przecinamy powstały placek na 8 trójkątów i każdy z nich rolujemy na wzór rogalika.

Przygotowujemy rogaliki

Układamy na wyłożonej papierem formie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , na około 20min. Po tym czasie smarujemy żółtkiem z odrobiną wody, Nasze rogaliki możemy posypać ziołami lub np makiem, ja wybrałam sól gruboziarnistą.

Rogaliki czekają na wypiek

Piekarnik nagrzewamy do 180C i wkładamy nasze cuda na około 25-30min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i dajemy im jeszcze 5 min.
Studzimy na kratce.

Rogalik ziołowy

Zajadamy już wystudzone, choć nie zawsze jest to łatwe hehe :p

Dodaj komentarz