DROŻDŻOWY ZAWIJANIEC Z MASŁEM CZOSNKOWO-PIETRUSZKOWYM

Mnogość warzyw i owoców w sezonie wiosenno-letnim uwalnia naszą wyobraźnię, oto wariacja na temat pachnących ziół i warzyw w postaci pysznego farszu do bardzo miękkiego zawijańca. Polecam 🙂

Drożdżowy zawijaniec…

Składniki na ciasto:
– 60dkg mąki
– 2 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka czosnku grnulowanego
– 8 gram drożdzy instant
– 100 ml oliwy z oliwek
– 350 ml ciepłego mleka
– 1 łyżeczka octu np. jabłkowego

Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 40-60 min.

Zawijaniec w przygotowaniu …

Składniki na farsz:
– serek topiony śmietankowy 10dkg
– łyżka majonezu
– 10 dkg twardego żółtego sera startego na tarce
– sól i pieprz do smaku
– fenkuł wraz z nacią
– pęczek pietruszki
– papryka czerwona drobno siekana
– ogórek zielony starty na tarce i wyciśnięty
– cebula drobno posiekana
– 10 dkg cukini drobno posiekanej
– 10 dkg serka typu ” z wiaderka”
– 4-8 ( w zależności od tego co lubimy ) ząbków czosnku bardzo drobno siekanego

Wszystkie podane składniki bardzo dobrze ze sobą ucieramy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładamy, ugniatamy na płasko. Na środek ciasta wykładamy farsz i zawijamy brzegi, zlepiamy by nadzienie nie wypłynęło. Odwracamy łączeniem do dołu i odstawiamy.

Składniki na masło:
– kostka dobrego masła
– 50 ml oliwy z oliwek
– pęczek natki pietruszki drobno posiekanej
– 10 ząbków czosnku bardzo drobno posiekanego
– sól
-1 łyżeczka czosnku granulowanego

Z podanych składników ucieramy masełko.

Naszą roladę nacinamy nożyczkami kuchennymi i obficie smarujemy powstałym masełkiem. Czekamy około 30-40 min aby wyrosła i pieczemy około 40-45 min w temp 180-200C do zrumienienia. Zaraz po wyjęciu smarujemy masełkiem i zajadamy.

Gotowy zawijaniec drożdżowy …..

Świetnie smakuje również zimna i krojona na „kromki” z dodatkiem naszego masełka i plasterkiem salami … mmmm pychotka 🙂

 

Dodaj komentarz