DOMOWY ŻÓŁTY SER Z DODATKAMI

Od kilku dni „chodziła” za mną chęć zrobienia sera. Ale takiego prostego bez zbędnych produktów i wymyślnych gadżetów.

Moi domownicy uwielbiają żółty ser, więc  czemu nie zrobić go samemu ???
I tak powstała moja wersja tego przysmaku 🙂 Na kanapki, do sałatki, na koreczki … albo ot tak po prostu, do wieczornego seansu filmowego pokrojony w paseczki … mmm…. pycha  😉

Polecam wypróbować bo jest naprawdę bardzo prosty, a efekt jest suuuper 🙂

Składniki:

1 kg białego sera, najlepiej tłustego lub półtłustego
1 litr mleka 3,2%
3 żółtka
10dkg masła
2 łyżeczki soli
kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
wybrane dodatki :
-ja użyłam do jednej wersji kminku i suszonej cebulki
-do drugiej czarnuszki i suszonych pomidorów z czosnkiem i ziołami


Gotujemy mleko i zaraz po zagotowaniu wsypujemy bardzo drobno rozgnieciony ser. Mieszamy i podgrzewamy na niewielkim palniku ( najlepiej drewnianą łyżką ) do momentu aż wytworzy się serwatka ( żółta woda 🙂 )
Po tym czasie przelewany wszystko do durszlaka wyłożonego np bawełnianą ściereczka i odsączamy.

W osobnym, już większym naczyniu roztapiamy masło. Jak zacznie skwierczeć wrzucamy powstały ser i mieszamy dość energicznie.

Masło musi zostać wchłonięte a ser pod wpływem temp i masła zacznie zmieniać swoją konsystencję w półpłynne/taki można powiedzieć ser topiony.
Do masy dodajemy żółtka i sól i znowu energicznie mieszamy do bardzo dobrego połączenia wszystkiego.

I teraz najciekawsze … dosypujemy sody która spowoduje, że nasz ser zacznie rosnąć. Ciągle energicznie mieszamy. Konsystencja powinna być półpłynna, lejąca.
Teraz odstawiamy naczynie i dosypujemy dodatki wedle uznania. Dodatki są niekonieczne bo ser sam w sobie jest smaczny, ale to one sprawiają, że nasz wybór staje się indywidualny i niepowtarzany. 🙂

Ser przekładamy do woreczka. Można ten woreczek następnie włożyć do naczynia typu miseczka lub foremka by nadać serowi kształt. Ja pozostawiłam po prostu w woreczku, jedyne co to mocno go zacisnęłam.

Ser pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego 🙂

 

 


Dodaj komentarz