CIEMNE TURECKIE BUŁECZKI Z RODZYNKAMI

Te bułeczki to taki powrót do przeszłości 😉 zawsze przed szkołą kupowałam je w pobliskim sklepiku… a teraz ;( nigdzie ich niema, więc trzeba je sobie odtworzyć,  i powiem Wam, wyszły pyszne

Turecka bułeczka

Składniki:
– 50dkg mąki
– 8g drożdży suszonych lub 14g świeżyć
– 330ml mleka
– 2 łyżki masła
– 1 łyżeczka soli
– 1/3 szklanki i tutaj wybór należy do was: melasy, miodu, syropu klonowego, syropu trzcinowego itp.
– 1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie)
– 4 łyżki kawy zbożowej
– 10-15 dkg rodzynek, można pół na pół z żurawiną
– jajko i woda do posmarowania

Mleko podgrzewamy z masłem, miodem (lub inną płynną słodyczą 🙂 , dodajemy drożdże i pozwalamy im troszkę popracować. W tym czasie przesiewamy mąkę, dodajemy sól, kawę i rodzynki. Wlewamy rozczyn i mieszamy. Składniki powinny się bardzo dobrze połączyć. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości, miskę zakrywamy ściereczką.

Przygotowujemy pyszne bułeczki

Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 8-12 części ( zależy czy lubicie małe czy większe bułeczki) i formujemy bułki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawimy na około 20 min.

Uformowane bułeczki

Piekarnik nagrzewamy do 190C.
Jajko rozkłucamy z wodą i smarujemy bułeczki.
Wstawiamy do piekarnika na około 20 min.

Wspaniale smakują z samym masełkiem, smacznego

Dodaj komentarz