CHAŁKA Z AROMATYCZNYM NADZIENIEM

Ciasta drożdżowe, jak ja lubię te aromatyczne i smakowite wypieki. Ogromnym plusem ciast drożdżowych jest to, że można w nich uwolnić wyobraźnie i … zużyć resztki 😉

Chałka bez przepisu

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 50 dkg mąki
– 8 gram drożdzy suszonych
– 4 łyżki cukru + cukier waniliowy
– szczypta soli
– 1 łyżka octu, np. jabłkowego
– szklanka ciepłego mleka
– 6 łyżek oleju
Nadzienie:
– 15dkg wiórek kokosowych
– 3 łyżki cukru
– 5dkg masła
– 50ml mleka
– 50ml śmietanki 30%
– sok z połówki pomarańczy
– skórka z całej pomarańczy
– 5 dkg białej czekolady
– 5 łyżek mleka w proszku
– 2 rozgniecione banany ( pure z bananów )
Waniliowa kruszonka:
– 3dkg zimnego masła
– 6dkg mąki
– 5dkg cukru waniliowego
– jajko do posmarowania

Chałka w przygotowaniu

Z podanych składników zarabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz.
Wiórki kokosowe zalewamy gotującym się mlekiem i zostawiamy na kilka min do napęcznienia. Następnie dodajemy masło i cukier i dokładnie mieszamy. Do wiórek dolewamy śmietankę i pozostałe składniki i mieszamy do momentu połączenia. Odstawiamy.

Zagniatamy składniki na kruszonkę i odstawiamy do lodówki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, delikatnie zarabiamy  dzielimy na 3 części.
Z każdej części formujemy wałeczek, który ugniatamy palcami. Na środek każdego z powstałych placuszków, nakładamy przygotowane nadzienie i zlepiamy brzegi tak, by powstała wałek wypełniony farszem. I teraz coś co nie zawsze mi wychodzi … warkocz. Z trzech wałków pleciemy warkocz i zlepiamy brzegi bardzo delikatnie by nie przerwać ciasta. Ostrożnie przenosimy warkocz na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i smarujemy rozkłóconym jajkiem oraz posypujemy waniliową kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 min.

Chałka gotowa do wypieku

Rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy naszą chałkę około 35min, do zrumienienia.
Kroimy już wystudzoną, choć w naszym przypadku zbagatelizowaliśmy to i zajadaliśmy jeszcze ciepłą 😉

Aromatyczna chałka bez przepisu

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz