
Porcje |
się okaże 🙂
|
Składniki
- kilka kg pomidorów u mnie odmiana Limy i wydaje mi się że własnie taka będzie najleprza
- olej rzepakowy
- suszone oregano
- suszona bazylia
- czosnek u mnie suszony w płatkach
- żurawina lub śliwki suszonejak kto lubi
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Na początku dokładnie myjemy pomidorki i co najważniejsze, pozbawiamy je nasionek. Każdego pomidorka kroimy wzdłuż na połówkę lub jak jest większy to na 3,4 plastry. Tak przygotowane pomidory układamy na blaszę od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w odstępach kilkugodzinnych kilka dni. Ja zdecydowanie wolę suszyć pomidory w piekarniku gazowym nastawionym tak na około 80C . Międzyczasie nasze plasterki należy przewracać. I tak kilka dni, aż cały sok z nich wyparuje.
- Do wyparzonych słoików sypiemy wg uznania przyprawy i czosnek oraz wkładamy żurawinę i/lub śliwki. Każdy słoiczek mocno "upychamy" wysuszonymi pomidorami i zalewamy ciepłym, ale nie gorącym olejem, olej musi przykryć całą zawartość słoiczka Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. A później ... delektujemy się pysznymi suszonymi pomidorkami 🙂
- Kilka maleńkich słoiczków udało mi się zrobić z pomidorków koktajlowych, wyszły super. Świetnie sprawdzają się jako dekoracja i "posypka" do sałatek czy po prostu do ciabatty z pesto polecam :))