CIASTECZKA „NADZIANE”

Wydruk przepisu
CIASTECZKA "NADZIANE"
Już sama nie wiem czy to jesień czy to zmiana czasu ... ale nastrój jakiś taki nie bardzo, więc takie ciasteczka to strzał w dziesiątkę. Nie dość, że zapach powala to ładnie wyglądają i obłędnie smakują, Polecam A najfajniejsze w nich jest to, że można pokombinować z nadzieniem, z dekoracją i tu zaczyna się pole do popisu naszych milusińskich 🙂 i hasło "mamo, nudzi mi się" znika 🙂 🙂
Czas przygotowania 1 godz
Czas gotowania 18 min
Czas oczekiwania 10 min
Porcje
porcji
Składniki
ciasto
nadzienie
posypka
Czas przygotowania 1 godz
Czas gotowania 18 min
Czas oczekiwania 10 min
Porcje
porcji
Składniki
ciasto
nadzienie
posypka
Sposób przygotowania
  1. Roztapiamy masło i mocno go rumienimy, dzięki temu nasze ciasteczka będą bardzo aromatyczne i ciemniejsze. Następnie studzimy i ucieramy z cukrami na gładką masę. Dodajemy jajko i żółtko i nadal ucieramy, wsypujemy porcjami przesianą mąkę wraz z proszkiem i sodą. Ucieramy dodając jogurt i szczyptę soli. Wsypujemy rozdrobnioną czekoladę i dokładnie mieszamy. Dobrze połączone składniki przykrywamy folią i wstawiamy na około godz do lodówki.
  2. W czasie jak nasze ciasto się chłodzi, przygotowujemy nadzienie. Mega prosta czynność. Do malutkich foremek, np. na trufle, najlepiej silikonowych, wkładamy po jednej łyżeczce kremu czekoladowego i do kolejnych po jednej łyżeczce masła orzechowego i zamrażamy.
  3. Wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 16 równych części. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180C. Wyjmujemy już zamrożone kulki nadzienia. Każdy z kawałków ciasta dokładnie spłaszczamy w dłoni i układamy na 8 kulki z kremu czekoladowego i na kolejnych 8 kawałkach zamrożone kulki z masła orzechowego. Każde ciastko bardzo dokładnie sklejamy i dekorujemy. Te z masłem orzechowym dekorujemy orzeszkami, ciemną czekoladą i cukiereczkami a te z kremem czekoladowym, białą i ciemną czekoladą i cukiereczkami. Układamy na papierze do pieczenia w dość dużych odstępach, ponieważ one w trakcie pieczenia się nam "rozpłaszczą" i pieczemy partiami około 18min każde. Po wyciągnięciu z piekarnika przekładamy na kratkę i studzimy min 10 min. Smacznego 🙂

SZYNKA ZAPIEKANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Wydruk przepisu
SZYNKA ZAPIEKANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Czasami się zdaża, że brakuje nam pomysłu, chęci i jakoś tak niechętnie przystępujemy do gotowania obiadu. I własie na takie dni, ale również na te bardziej wykwintne, szczególne polecam Wam pyszną i bardzo szybką alternatywę pieczonej szynki. Gwarantuję, że obiad w takiej wersji zadowoli nie jednego smakosza 🙂
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 25-35 min
Porcje
osób
Składniki
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 25-35 min
Porcje
osób
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Szynkę przecinamy wzdłuż, tak aby utworzyła jeden długo płąt. Smarujemy środek musztardą, obsypujemy przyprawami i układamy na to świeży tymianek i plasterki sera. Szynkę powtórnie składamy i owijamy plasterkami boczku. Całość układamy na cieście francuskim i zlepiamy brzegi. Możemy wierzch udekorować rulonikiem z ciasta, boczku i sera, po upieczeniu będzie się to ślicznie prezentowało. Gotową "pieczeń" smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200C na około 25-35 min. Podajemy z dowolnymi dodatkami na ciepło lub z gęstym sosem np. chrzanowym w wersji solo jako ciepłe danie nie koniecznie obiadowe. Smacznego 🙂