Czasami się zdaża, że brakuje nam pomysłu, chęci i jakoś tak niechętnie przystępujemy do gotowania obiadu. I własie na takie dni, ale również na te bardziej wykwintne, szczególne polecam Wam pyszną i bardzo szybką alternatywę pieczonej szynki. Gwarantuję, że obiad w takiej wersji zadowoli nie jednego smakosza 🙂

Czas przygotowania | 20 min |
Czas gotowania | 25-35 min |
Porcje |
osób
|
Składniki
- 1 sztuka wędzonej szynki może być dowolny kawałek wędliny, ale musi to być wędlina w całości i typu szynka, ogonówka itp
- 1 sztuka gotowego ciasta francuskiego
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej
- 10-20 plasterków parzonego boczku bardzo cienkie plasterki
- 10-15 dkg wędzonego sera może być np. wędzone salami lub oscypek
- kilka szt łodyżek świeżego tymianku
- 1 garść szczypioru
- 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki suszonej cebuli
- 1 szt żółtko roztrzepane z łyżką wody do posmarowania
Składniki
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Szynkę przecinamy wzdłuż, tak aby utworzyła jeden długo płąt. Smarujemy środek musztardą, obsypujemy przyprawami i układamy na to świeży tymianek i plasterki sera. Szynkę powtórnie składamy i owijamy plasterkami boczku. Całość układamy na cieście francuskim i zlepiamy brzegi. Możemy wierzch udekorować rulonikiem z ciasta, boczku i sera, po upieczeniu będzie się to ślicznie prezentowało. Gotową "pieczeń" smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200C na około 25-35 min. Podajemy z dowolnymi dodatkami na ciepło lub z gęstym sosem np. chrzanowym w wersji solo jako ciepłe danie nie koniecznie obiadowe. Smacznego 🙂