DROŻDŻÓWKI NA BOGATO

Wydruk przepisu
DROŻDŻÓWKI NA BOGATO
Kochani dzisiaj przedstawiam Wam wariację na temat drożdżówek, z dużą ilością nadzienia i pysznie chrupiącym wierzchem 🙂
Czas przygotowania 30 min
Czas gotowania 30 min
Czas oczekiwania 1,5 godz
Porcje
sztuk
Składniki
CHRUPIĄCA GÓRA
CIASTO DROŻDZOWE
NADZIENIE
Czas przygotowania 30 min
Czas gotowania 30 min
Czas oczekiwania 1,5 godz
Porcje
sztuk
Składniki
CHRUPIĄCA GÓRA
CIASTO DROŻDZOWE
NADZIENIE
Sposób przygotowania
  1. Nutellę przelewamy do silikonowej foremki dzieląc na 8 części i wkładamy do zamrażalnika.
  2. Wszytskie składniki na "skorupkę" dokładnie mieszamy, wyrabiamy i formujemy 8 kulek. Każdą spłaszczamy i wkładamy na czas "tworzenia" ciasta do lodówki.
  3. Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdzowe i odstawiamy do podwójnego wyrośnięcia na około 1godz.
  4. Wyrośnięte ciasto drożdzowe przekładamy na blat, chwilkę zarabiamy i dzielimy na 8 równych części formujemy kulkę i spłaszczamy. Na każdy kawałek nakładamy zamrożoną porcję nutelli, zlepiamy, tak jak pączka i nakładamy jedną skorupkę. Tak samo postępujemy z pozostałymi 7 częściami ciasta.
  5. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 min do ponownego wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180C
  7. Smacznego 🙂

BURACZANE BUŁECZKI

Wydruk przepisu
BURACZANE BUŁECZKI
Kolejna odsłona moich ulubionych drożdżowych wypieków, tym razem z dodatkiem buraka 🙂
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
ciasto
nadzienie 1
nadzienie 2
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
ciasto
nadzienie 1
nadzienie 2
Sposób przygotowania
  1. Ciasto Drożdze wsypujemy do ciepłego mleka z cukrem i odstawiamy na około 10 min. W tym czasie przesiewamy do dużej miski mąkę i proszek buraczany. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką, do dokładnego połączenia się, miskę smarujemy olejem i przykrywamy ciasto folią spożywcza. Odstawiamy na około 40-60 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia
  2. Wszystkie składniki na nadzienie 1 dokładnie mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia" się.
  3. Ciasto wyjmujemy na bardzo delikatnie podsypany mąką blat i kilka minut ugniatamy. Bardzo przyjemne, kolorowe zajęcie 🙂 Następnie dzielimy na połówkę, jedną odkładamy a drugą wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy kółka. Na każde kółeczko nakładamy po łyżeczce 1 nadzienia i zwijamy dokładnie, formując kulkę, odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta, mnie wyszło 11 małych bułeczek. Odstawiamy do wyrośnięcia, a w tym czasie robimy kuleczki z drugiej połówki ciasta , z tym, że dodajemy 2 nadzienie, czyli na 1 bułeczkę przypada 1 plasterek salami, złożony na 4 części i po troszeczce każdego sera. Druga partię bułeczek również odstawiamy do wyrośnięcia, tak około 10-15 min
  4. Nagrzewamy piekarnik do 190C . Rozrabiamy żółtko z mlekiem i smarujemy nim lekko wyrośnięte bułeczki. Te słodkie posypujemy cukrem perłowym ( nie topi się w trakcie pieczenia ) a te z salami czarnuszką. Pieczemy około 20 min.
  5. Smacznego i kolorowego wcinania 🙂