CIASTECZKA „NADZIANE”

Wydruk przepisu
CIASTECZKA "NADZIANE"
Już sama nie wiem czy to jesień czy to zmiana czasu ... ale nastrój jakiś taki nie bardzo, więc takie ciasteczka to strzał w dziesiątkę. Nie dość, że zapach powala to ładnie wyglądają i obłędnie smakują, Polecam A najfajniejsze w nich jest to, że można pokombinować z nadzieniem, z dekoracją i tu zaczyna się pole do popisu naszych milusińskich 🙂 i hasło "mamo, nudzi mi się" znika 🙂 🙂
Czas przygotowania 1 godz
Czas gotowania 18 min
Czas oczekiwania 10 min
Porcje
porcji
Składniki
ciasto
nadzienie
posypka
Czas przygotowania 1 godz
Czas gotowania 18 min
Czas oczekiwania 10 min
Porcje
porcji
Składniki
ciasto
nadzienie
posypka
Sposób przygotowania
  1. Roztapiamy masło i mocno go rumienimy, dzięki temu nasze ciasteczka będą bardzo aromatyczne i ciemniejsze. Następnie studzimy i ucieramy z cukrami na gładką masę. Dodajemy jajko i żółtko i nadal ucieramy, wsypujemy porcjami przesianą mąkę wraz z proszkiem i sodą. Ucieramy dodając jogurt i szczyptę soli. Wsypujemy rozdrobnioną czekoladę i dokładnie mieszamy. Dobrze połączone składniki przykrywamy folią i wstawiamy na około godz do lodówki.
  2. W czasie jak nasze ciasto się chłodzi, przygotowujemy nadzienie. Mega prosta czynność. Do malutkich foremek, np. na trufle, najlepiej silikonowych, wkładamy po jednej łyżeczce kremu czekoladowego i do kolejnych po jednej łyżeczce masła orzechowego i zamrażamy.
  3. Wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 16 równych części. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180C. Wyjmujemy już zamrożone kulki nadzienia. Każdy z kawałków ciasta dokładnie spłaszczamy w dłoni i układamy na 8 kulki z kremu czekoladowego i na kolejnych 8 kawałkach zamrożone kulki z masła orzechowego. Każde ciastko bardzo dokładnie sklejamy i dekorujemy. Te z masłem orzechowym dekorujemy orzeszkami, ciemną czekoladą i cukiereczkami a te z kremem czekoladowym, białą i ciemną czekoladą i cukiereczkami. Układamy na papierze do pieczenia w dość dużych odstępach, ponieważ one w trakcie pieczenia się nam "rozpłaszczą" i pieczemy partiami około 18min każde. Po wyciągnięciu z piekarnika przekładamy na kratkę i studzimy min 10 min. Smacznego 🙂

DROŻDŻÓWKI NA BOGATO

Wydruk przepisu
DROŻDŻÓWKI NA BOGATO
Kochani dzisiaj przedstawiam Wam wariację na temat drożdżówek, z dużą ilością nadzienia i pysznie chrupiącym wierzchem 🙂
Czas przygotowania 30 min
Czas gotowania 30 min
Czas oczekiwania 1,5 godz
Porcje
sztuk
Składniki
CHRUPIĄCA GÓRA
CIASTO DROŻDZOWE
NADZIENIE
Czas przygotowania 30 min
Czas gotowania 30 min
Czas oczekiwania 1,5 godz
Porcje
sztuk
Składniki
CHRUPIĄCA GÓRA
CIASTO DROŻDZOWE
NADZIENIE
Sposób przygotowania
  1. Nutellę przelewamy do silikonowej foremki dzieląc na 8 części i wkładamy do zamrażalnika.
  2. Wszytskie składniki na "skorupkę" dokładnie mieszamy, wyrabiamy i formujemy 8 kulek. Każdą spłaszczamy i wkładamy na czas "tworzenia" ciasta do lodówki.
  3. Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdzowe i odstawiamy do podwójnego wyrośnięcia na około 1godz.
  4. Wyrośnięte ciasto drożdzowe przekładamy na blat, chwilkę zarabiamy i dzielimy na 8 równych części formujemy kulkę i spłaszczamy. Na każdy kawałek nakładamy zamrożoną porcję nutelli, zlepiamy, tak jak pączka i nakładamy jedną skorupkę. Tak samo postępujemy z pozostałymi 7 częściami ciasta.
  5. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 min do ponownego wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180C
  7. Smacznego 🙂

PIECZARKI NADZIANE

Wydruk przepisu
PIECZARKI NADZIANE
Kochani polecam dzisiaj na obiad pyszne pieczarki z bardzo aromatycznym farszem i mega chrupiącą posypką .... pyszności 🙂
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 40 min
Porcje
osób
Składniki
FARSZ
POSYPKA
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 40 min
Porcje
osób
Składniki
FARSZ
POSYPKA
Sposób przygotowania
  1. Pieczearki obieramy z zewnętrznej skórki. Cebulę, selera i czosnek drobno siekamy i smażymy na maśle, gdy będą delikatnie zarumienione, dokładamy bardzo drobno pokrojoną pierś z kurczaka i wszystko podsmażamy kilka minut. Pozostałe składniki dokładnie ze soba mieszamy i dodajemy przestusdzone warzywa z kurczakiem, mieszamu i nadziewamy powstałą masą nasze pieczarki.
  2. Wszystkie składniki na pposypkę rozcieramy w dłoniach, w celu połączenia się smaków. Każdą już nadzianą pieczarkę dokładnie obkładamy posypką, dociskając do farszu, robimy taką kopółkę.
  3. Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 35-40 min, do zarumienienia się posypki, ma być złocista 🙂 Podajemy ciepłe z dodatkiem pure ziemniaczanym i dowolną sałatką, lub jako samodzielne danie z sosem, np. cebulowym Smacznego 🙂

CIECIERZYCA Z KASZĄ NA CIEPŁO

Wydruk przepisu
CIECIERZYCA Z KASZĄ NA CIEPŁO
Zachęcam Was do wypróbowania bardzo smacznego dania, pysznego w wersji ciepłej jak i na zimno, w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej. Szybkie i bardzo aromatyczne
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę i seler pokrojone drobno. Dodajemy pokrojone pomidorki i drobniutko poszatkowany czosnek, mieszamy i wsypujemy ciecierzycę oraz kaszę. Doprawiamy przyprawami, solą oraz pieprzem i chwilkę smażymy. Pod koniec smażenia wrzucamy pokrojony w kostkę ser i mieszamy nadal smażąc. Podajemy posypane szczypiorkiem . Na ciepło lub zimno, z klopsikami lub bez 🙂 smacznego

BURACZANE BUŁECZKI

Wydruk przepisu
BURACZANE BUŁECZKI
Kolejna odsłona moich ulubionych drożdżowych wypieków, tym razem z dodatkiem buraka 🙂
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
ciasto
nadzienie 1
nadzienie 2
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
ciasto
nadzienie 1
nadzienie 2
Sposób przygotowania
  1. Ciasto Drożdze wsypujemy do ciepłego mleka z cukrem i odstawiamy na około 10 min. W tym czasie przesiewamy do dużej miski mąkę i proszek buraczany. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką, do dokładnego połączenia się, miskę smarujemy olejem i przykrywamy ciasto folią spożywcza. Odstawiamy na około 40-60 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia
  2. Wszystkie składniki na nadzienie 1 dokładnie mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia" się.
  3. Ciasto wyjmujemy na bardzo delikatnie podsypany mąką blat i kilka minut ugniatamy. Bardzo przyjemne, kolorowe zajęcie 🙂 Następnie dzielimy na połówkę, jedną odkładamy a drugą wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy kółka. Na każde kółeczko nakładamy po łyżeczce 1 nadzienia i zwijamy dokładnie, formując kulkę, odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta, mnie wyszło 11 małych bułeczek. Odstawiamy do wyrośnięcia, a w tym czasie robimy kuleczki z drugiej połówki ciasta , z tym, że dodajemy 2 nadzienie, czyli na 1 bułeczkę przypada 1 plasterek salami, złożony na 4 części i po troszeczce każdego sera. Druga partię bułeczek również odstawiamy do wyrośnięcia, tak około 10-15 min
  4. Nagrzewamy piekarnik do 190C . Rozrabiamy żółtko z mlekiem i smarujemy nim lekko wyrośnięte bułeczki. Te słodkie posypujemy cukrem perłowym ( nie topi się w trakcie pieczenia ) a te z salami czarnuszką. Pieczemy około 20 min.
  5. Smacznego i kolorowego wcinania 🙂