ZAPIEKANKI NA BOGATO Z BOCZKIEM I SEREM WĘDZONYM

Wydruk przepisu
ZAPIEKANKI NA BOGATO Z BOCZKIEM I SEREM WĘDZONYM
Szybkie i pyszne danie na upalne dni 🙂 Polecam
Czas przygotowania 30 min
Czas gotowania 20 min
Czas oczekiwania 15 min
Porcje
porcji
Składniki
Czas przygotowania 30 min
Czas gotowania 20 min
Czas oczekiwania 15 min
Porcje
porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek pokrojony w dość grube plastry z każdej strony na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni a do powstałego tłuszczyku dodajemy masło i smażymy na nim cebulkę pokrojoną w piórka. Do przyrumienionej cebuli dosypujemy obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i dusimy je do czasu aż woda całkowicie wyparuje ( woda powstała z pieczarek ) doprawiamy do smaku. Teraz czas na bułeczki 🙂 przekrawamy każdą wzdłóż i rozkładamy na nich równomiernie usmażone pieczarki i posypujemy startym serem. Na to wszystko układamy usmażony boczek i plasterki wędzonego sera. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C na około 10 min. Podajemy z ketchupem i szczypiorkiem lub innym ulubionym sosem. Smacznego 🙂

BURACZANE BUŁECZKI

Wydruk przepisu
BURACZANE BUŁECZKI
Kolejna odsłona moich ulubionych drożdżowych wypieków, tym razem z dodatkiem buraka 🙂
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
ciasto
nadzienie 1
nadzienie 2
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
ciasto
nadzienie 1
nadzienie 2
Sposób przygotowania
  1. Ciasto Drożdze wsypujemy do ciepłego mleka z cukrem i odstawiamy na około 10 min. W tym czasie przesiewamy do dużej miski mąkę i proszek buraczany. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką, do dokładnego połączenia się, miskę smarujemy olejem i przykrywamy ciasto folią spożywcza. Odstawiamy na około 40-60 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia
  2. Wszystkie składniki na nadzienie 1 dokładnie mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia" się.
  3. Ciasto wyjmujemy na bardzo delikatnie podsypany mąką blat i kilka minut ugniatamy. Bardzo przyjemne, kolorowe zajęcie 🙂 Następnie dzielimy na połówkę, jedną odkładamy a drugą wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy kółka. Na każde kółeczko nakładamy po łyżeczce 1 nadzienia i zwijamy dokładnie, formując kulkę, odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta, mnie wyszło 11 małych bułeczek. Odstawiamy do wyrośnięcia, a w tym czasie robimy kuleczki z drugiej połówki ciasta , z tym, że dodajemy 2 nadzienie, czyli na 1 bułeczkę przypada 1 plasterek salami, złożony na 4 części i po troszeczce każdego sera. Druga partię bułeczek również odstawiamy do wyrośnięcia, tak około 10-15 min
  4. Nagrzewamy piekarnik do 190C . Rozrabiamy żółtko z mlekiem i smarujemy nim lekko wyrośnięte bułeczki. Te słodkie posypujemy cukrem perłowym ( nie topi się w trakcie pieczenia ) a te z salami czarnuszką. Pieczemy około 20 min.
  5. Smacznego i kolorowego wcinania 🙂