CIASTECZKA „NADZIANE”

Wydruk przepisu
CIASTECZKA "NADZIANE"
Już sama nie wiem czy to jesień czy to zmiana czasu ... ale nastrój jakiś taki nie bardzo, więc takie ciasteczka to strzał w dziesiątkę. Nie dość, że zapach powala to ładnie wyglądają i obłędnie smakują, Polecam A najfajniejsze w nich jest to, że można pokombinować z nadzieniem, z dekoracją i tu zaczyna się pole do popisu naszych milusińskich 🙂 i hasło "mamo, nudzi mi się" znika 🙂 🙂
Czas przygotowania 1 godz
Czas gotowania 18 min
Czas oczekiwania 10 min
Porcje
porcji
Składniki
ciasto
nadzienie
posypka
Czas przygotowania 1 godz
Czas gotowania 18 min
Czas oczekiwania 10 min
Porcje
porcji
Składniki
ciasto
nadzienie
posypka
Sposób przygotowania
  1. Roztapiamy masło i mocno go rumienimy, dzięki temu nasze ciasteczka będą bardzo aromatyczne i ciemniejsze. Następnie studzimy i ucieramy z cukrami na gładką masę. Dodajemy jajko i żółtko i nadal ucieramy, wsypujemy porcjami przesianą mąkę wraz z proszkiem i sodą. Ucieramy dodając jogurt i szczyptę soli. Wsypujemy rozdrobnioną czekoladę i dokładnie mieszamy. Dobrze połączone składniki przykrywamy folią i wstawiamy na około godz do lodówki.
  2. W czasie jak nasze ciasto się chłodzi, przygotowujemy nadzienie. Mega prosta czynność. Do malutkich foremek, np. na trufle, najlepiej silikonowych, wkładamy po jednej łyżeczce kremu czekoladowego i do kolejnych po jednej łyżeczce masła orzechowego i zamrażamy.
  3. Wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 16 równych części. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180C. Wyjmujemy już zamrożone kulki nadzienia. Każdy z kawałków ciasta dokładnie spłaszczamy w dłoni i układamy na 8 kulki z kremu czekoladowego i na kolejnych 8 kawałkach zamrożone kulki z masła orzechowego. Każde ciastko bardzo dokładnie sklejamy i dekorujemy. Te z masłem orzechowym dekorujemy orzeszkami, ciemną czekoladą i cukiereczkami a te z kremem czekoladowym, białą i ciemną czekoladą i cukiereczkami. Układamy na papierze do pieczenia w dość dużych odstępach, ponieważ one w trakcie pieczenia się nam "rozpłaszczą" i pieczemy partiami około 18min każde. Po wyciągnięciu z piekarnika przekładamy na kratkę i studzimy min 10 min. Smacznego 🙂

ORZEŹWIAJĄCE CIASTO Z DODATKIEM ORANŻADY

Wydruk przepisu
ORZEŹWIAJĄCE CIASTO Z DODATKIEM ORANŻADY
To kolejny przepis z cyklu, o jest oranżada w proszku, a może by tak.... i wyszło przepyszne ciasto o orzeźwiającym smaku . 🙂
Czas przygotowania 1 godz
Czas gotowania 1 godz
Czas oczekiwania 3 godz
Porcje
osób
Składniki
ciasto
dodatek sera do ciasta
dodatek do ciasta
masa jabłkowa
pianka oranżadowa
dekoracja
Czas przygotowania 1 godz
Czas gotowania 1 godz
Czas oczekiwania 3 godz
Porcje
osób
Składniki
ciasto
dodatek sera do ciasta
dodatek do ciasta
masa jabłkowa
pianka oranżadowa
dekoracja
Sposób przygotowania
  1. Ciasto Najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli, do dobrze ubitej piany dodajemy cukier i chwilę ubijamy. Kolejny krok to żółtka, następnie dosypujemy mąkę, kakao i proszek i łączymy składniki. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, u mnie kwadrat 25x25, odstawiamy
  2. Wkładka serowa Ser bardzo dokładnie mieszamy z budyniem, tak by nie było grudek i przekładamy w formie kleksów na ciasto, Wykałaczką robimy "esy floresy" i posypujemy pokruszoną czekoladą. Pieczemy około 30 min ( do suchego patyczka w cieście) w piekarniku nagrzanym do 180C
  3. Masa jabłkowa Jabłka obieramy i bardzo drobno kroimy. Przekładamy do garnka, zalewamy sokiem i dusimy około 15 min do miękkości. Wsypujemy proszek galaretkowy i bardzo dokładnie mieszamy, rozdrabniając nierozgotowane jabłka. Odstawiamy do wystudzenia.
  4. Pianka oranżadowa Namoczoną żelatynę rozrabiamy w odrobinie wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie dobrze ubijamy schłodzoną śmietankę, do ubitej wlewamy żelatynę i wsypujemy proszek oranżadowy, dokładnie miksujemy około 1-2 min.
  5. Przekładanie Na wystudzone ciasto przekładamy zimne i tężejące jabłka, a na nie piankę oranżadową. Całość posypujemy oranżadą w proszku. Ciasto powinno odstać kilka godz w celu związania się mas.
  6. Smakuje przepysznie 🙂 Można zmienić smak oranżady np. na brzoskwiniową, ale w tedy fajnie by było zastąpić galaretkę pomarańczową w jabłkach również smakiem brzoskwiniowym . Eksperymentujcie ze smakami 🙂
  7. SMACZNEGO