Już sama nie wiem czy to jesień czy to zmiana czasu ... ale nastrój jakiś taki nie bardzo, więc takie ciasteczka to strzał w dziesiątkę. Nie dość, że zapach powala to ładnie wyglądają i obłędnie smakują, Polecam
A najfajniejsze w nich jest to, że można pokombinować z nadzieniem, z dekoracją i tu zaczyna się pole do popisu naszych milusińskich 🙂 i hasło "mamo, nudzi mi się" znika 🙂 🙂

Czas przygotowania | 1 godz |
Czas gotowania | 18 min |
Czas oczekiwania | 10 min |
Porcje |
porcji
|
Składniki
ciasto
- 20 dkg masła
- 20 dkg brązowego cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 35 dkg mąki
- 2 łyżki czekolady drobno posiekanej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
nadzienie
- 8 łyżeczek kremu czekoladowego
- 8 łyżeczek masła orzechowego
posypka
- kilka orzeszków ziemnych solonych
- kilka kawałeczków czekolady ciemnej i białej
- kilka łyżeczek posypki kolorowej
Składniki
ciasto
nadzienie
posypka
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Roztapiamy masło i mocno go rumienimy, dzięki temu nasze ciasteczka będą bardzo aromatyczne i ciemniejsze. Następnie studzimy i ucieramy z cukrami na gładką masę. Dodajemy jajko i żółtko i nadal ucieramy, wsypujemy porcjami przesianą mąkę wraz z proszkiem i sodą. Ucieramy dodając jogurt i szczyptę soli. Wsypujemy rozdrobnioną czekoladę i dokładnie mieszamy. Dobrze połączone składniki przykrywamy folią i wstawiamy na około godz do lodówki.
- W czasie jak nasze ciasto się chłodzi, przygotowujemy nadzienie. Mega prosta czynność. Do malutkich foremek, np. na trufle, najlepiej silikonowych, wkładamy po jednej łyżeczce kremu czekoladowego i do kolejnych po jednej łyżeczce masła orzechowego i zamrażamy.
- Wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 16 równych części. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180C. Wyjmujemy już zamrożone kulki nadzienia. Każdy z kawałków ciasta dokładnie spłaszczamy w dłoni i układamy na 8 kulki z kremu czekoladowego i na kolejnych 8 kawałkach zamrożone kulki z masła orzechowego. Każde ciastko bardzo dokładnie sklejamy i dekorujemy. Te z masłem orzechowym dekorujemy orzeszkami, ciemną czekoladą i cukiereczkami a te z kremem czekoladowym, białą i ciemną czekoladą i cukiereczkami. Układamy na papierze do pieczenia w dość dużych odstępach, ponieważ one w trakcie pieczenia się nam "rozpłaszczą" i pieczemy partiami około 18min każde. Po wyciągnięciu z piekarnika przekładamy na kratkę i studzimy min 10 min. Smacznego 🙂