
Czas przygotowania | 20 min |
Czas gotowania | 40 min |
Porcje |
osób
|
Składniki
FARSZ
- 6 sztuk pieczarek takich więkrzych
- 1 sztuka piersi z kurczaka
- 4 łyżka serka ricotta
- 1 łyżka majonezu
- 3 łodygi Selera naciowego
- 1 cebula
- 1 spory ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka natki pietruszki może być suszona
- szczypta soli
- szczypta pieprzu taka spora szczypta
- 3 łyżki drobno startego żółtego sera np. salami lub gouda
- 1 mały trójkącik serka topionego, może być ziołowy
POSYPKA
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka drobno startego żółtego sera
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka natki pietruszki
Składniki
FARSZ
POSYPKA
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Pieczearki obieramy z zewnętrznej skórki. Cebulę, selera i czosnek drobno siekamy i smażymy na maśle, gdy będą delikatnie zarumienione, dokładamy bardzo drobno pokrojoną pierś z kurczaka i wszystko podsmażamy kilka minut. Pozostałe składniki dokładnie ze soba mieszamy i dodajemy przestusdzone warzywa z kurczakiem, mieszamu i nadziewamy powstałą masą nasze pieczarki.
- Wszystkie składniki na pposypkę rozcieramy w dłoniach, w celu połączenia się smaków. Każdą już nadzianą pieczarkę dokładnie obkładamy posypką, dociskając do farszu, robimy taką kopółkę.
- Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 35-40 min, do zarumienienia się posypki, ma być złocista 🙂 Podajemy ciepłe z dodatkiem pure ziemniaczanym i dowolną sałatką, lub jako samodzielne danie z sosem, np. cebulowym Smacznego 🙂