ZAPIEKANKI NA BOGATO Z BOCZKIEM I SEREM WĘDZONYM

Wydruk przepisu
ZAPIEKANKI NA BOGATO Z BOCZKIEM I SEREM WĘDZONYM
Szybkie i pyszne danie na upalne dni 🙂 Polecam
Czas przygotowania 30 min
Czas gotowania 20 min
Czas oczekiwania 15 min
Porcje
porcji
Składniki
Czas przygotowania 30 min
Czas gotowania 20 min
Czas oczekiwania 15 min
Porcje
porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek pokrojony w dość grube plastry z każdej strony na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni a do powstałego tłuszczyku dodajemy masło i smażymy na nim cebulkę pokrojoną w piórka. Do przyrumienionej cebuli dosypujemy obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i dusimy je do czasu aż woda całkowicie wyparuje ( woda powstała z pieczarek ) doprawiamy do smaku. Teraz czas na bułeczki 🙂 przekrawamy każdą wzdłóż i rozkładamy na nich równomiernie usmażone pieczarki i posypujemy startym serem. Na to wszystko układamy usmażony boczek i plasterki wędzonego sera. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C na około 10 min. Podajemy z ketchupem i szczypiorkiem lub innym ulubionym sosem. Smacznego 🙂

PIECZARKI NADZIANE

Wydruk przepisu
PIECZARKI NADZIANE
Kochani polecam dzisiaj na obiad pyszne pieczarki z bardzo aromatycznym farszem i mega chrupiącą posypką .... pyszności 🙂
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 40 min
Porcje
osób
Składniki
FARSZ
POSYPKA
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 40 min
Porcje
osób
Składniki
FARSZ
POSYPKA
Sposób przygotowania
  1. Pieczearki obieramy z zewnętrznej skórki. Cebulę, selera i czosnek drobno siekamy i smażymy na maśle, gdy będą delikatnie zarumienione, dokładamy bardzo drobno pokrojoną pierś z kurczaka i wszystko podsmażamy kilka minut. Pozostałe składniki dokładnie ze soba mieszamy i dodajemy przestusdzone warzywa z kurczakiem, mieszamu i nadziewamy powstałą masą nasze pieczarki.
  2. Wszystkie składniki na pposypkę rozcieramy w dłoniach, w celu połączenia się smaków. Każdą już nadzianą pieczarkę dokładnie obkładamy posypką, dociskając do farszu, robimy taką kopółkę.
  3. Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 35-40 min, do zarumienienia się posypki, ma być złocista 🙂 Podajemy ciepłe z dodatkiem pure ziemniaczanym i dowolną sałatką, lub jako samodzielne danie z sosem, np. cebulowym Smacznego 🙂