
Czas przygotowania | 30 min |
Czas gotowania | 30 min |
Czas oczekiwania | 1,5 godz |
Porcje |
sztuk
|
Składniki
CHRUPIĄCA GÓRA
- 9 dkg miękkiego masła
- 5 dkg cukru
- 15 dkg mąki
- 10 dkg pokrojonej czekolady u mnie mix mleczna i gorzka
CIASTO DROŻDZOWE
- 35 dkg mąki
- 5 dkg ciemnego kakao
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
- 1 opakowanie suszonych drożdzy
- 225 ml ciełej wody
- 3 łyżki miękkiego masła
NADZIENIE
- 1/2 słoiczka kremu czekoladowego
Składniki
CHRUPIĄCA GÓRA
CIASTO DROŻDZOWE
NADZIENIE
|
![]() |
Sposób przygotowania
- Nutellę przelewamy do silikonowej foremki dzieląc na 8 części i wkładamy do zamrażalnika.
- Wszytskie składniki na "skorupkę" dokładnie mieszamy, wyrabiamy i formujemy 8 kulek. Każdą spłaszczamy i wkładamy na czas "tworzenia" ciasta do lodówki.
- Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdzowe i odstawiamy do podwójnego wyrośnięcia na około 1godz.
- Wyrośnięte ciasto drożdzowe przekładamy na blat, chwilkę zarabiamy i dzielimy na 8 równych części formujemy kulkę i spłaszczamy. Na każdy kawałek nakładamy zamrożoną porcję nutelli, zlepiamy, tak jak pączka i nakładamy jedną skorupkę. Tak samo postępujemy z pozostałymi 7 częściami ciasta.
- Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 min do ponownego wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180C
- Smacznego 🙂