CIASTECZKA „NADZIANE”

Wydruk przepisu
CIASTECZKA "NADZIANE"
Już sama nie wiem czy to jesień czy to zmiana czasu ... ale nastrój jakiś taki nie bardzo, więc takie ciasteczka to strzał w dziesiątkę. Nie dość, że zapach powala to ładnie wyglądają i obłędnie smakują, Polecam A najfajniejsze w nich jest to, że można pokombinować z nadzieniem, z dekoracją i tu zaczyna się pole do popisu naszych milusińskich 🙂 i hasło "mamo, nudzi mi się" znika 🙂 🙂
Czas przygotowania 1 godz
Czas gotowania 18 min
Czas oczekiwania 10 min
Porcje
porcji
Składniki
ciasto
nadzienie
posypka
Czas przygotowania 1 godz
Czas gotowania 18 min
Czas oczekiwania 10 min
Porcje
porcji
Składniki
ciasto
nadzienie
posypka
Sposób przygotowania
  1. Roztapiamy masło i mocno go rumienimy, dzięki temu nasze ciasteczka będą bardzo aromatyczne i ciemniejsze. Następnie studzimy i ucieramy z cukrami na gładką masę. Dodajemy jajko i żółtko i nadal ucieramy, wsypujemy porcjami przesianą mąkę wraz z proszkiem i sodą. Ucieramy dodając jogurt i szczyptę soli. Wsypujemy rozdrobnioną czekoladę i dokładnie mieszamy. Dobrze połączone składniki przykrywamy folią i wstawiamy na około godz do lodówki.
  2. W czasie jak nasze ciasto się chłodzi, przygotowujemy nadzienie. Mega prosta czynność. Do malutkich foremek, np. na trufle, najlepiej silikonowych, wkładamy po jednej łyżeczce kremu czekoladowego i do kolejnych po jednej łyżeczce masła orzechowego i zamrażamy.
  3. Wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 16 równych części. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180C. Wyjmujemy już zamrożone kulki nadzienia. Każdy z kawałków ciasta dokładnie spłaszczamy w dłoni i układamy na 8 kulki z kremu czekoladowego i na kolejnych 8 kawałkach zamrożone kulki z masła orzechowego. Każde ciastko bardzo dokładnie sklejamy i dekorujemy. Te z masłem orzechowym dekorujemy orzeszkami, ciemną czekoladą i cukiereczkami a te z kremem czekoladowym, białą i ciemną czekoladą i cukiereczkami. Układamy na papierze do pieczenia w dość dużych odstępach, ponieważ one w trakcie pieczenia się nam "rozpłaszczą" i pieczemy partiami około 18min każde. Po wyciągnięciu z piekarnika przekładamy na kratkę i studzimy min 10 min. Smacznego 🙂

DROŻDŻÓWKI NA BOGATO

Wydruk przepisu
DROŻDŻÓWKI NA BOGATO
Kochani dzisiaj przedstawiam Wam wariację na temat drożdżówek, z dużą ilością nadzienia i pysznie chrupiącym wierzchem 🙂
Czas przygotowania 30 min
Czas gotowania 30 min
Czas oczekiwania 1,5 godz
Porcje
sztuk
Składniki
CHRUPIĄCA GÓRA
CIASTO DROŻDZOWE
NADZIENIE
Czas przygotowania 30 min
Czas gotowania 30 min
Czas oczekiwania 1,5 godz
Porcje
sztuk
Składniki
CHRUPIĄCA GÓRA
CIASTO DROŻDZOWE
NADZIENIE
Sposób przygotowania
  1. Nutellę przelewamy do silikonowej foremki dzieląc na 8 części i wkładamy do zamrażalnika.
  2. Wszytskie składniki na "skorupkę" dokładnie mieszamy, wyrabiamy i formujemy 8 kulek. Każdą spłaszczamy i wkładamy na czas "tworzenia" ciasta do lodówki.
  3. Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdzowe i odstawiamy do podwójnego wyrośnięcia na około 1godz.
  4. Wyrośnięte ciasto drożdzowe przekładamy na blat, chwilkę zarabiamy i dzielimy na 8 równych części formujemy kulkę i spłaszczamy. Na każdy kawałek nakładamy zamrożoną porcję nutelli, zlepiamy, tak jak pączka i nakładamy jedną skorupkę. Tak samo postępujemy z pozostałymi 7 częściami ciasta.
  5. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 min do ponownego wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180C
  7. Smacznego 🙂

SERNIK ZEBRA NA CZEKOLADOWYM SPODZIE

Wydruk przepisu
SERNIK ZEBRA NA CZEKOLADOWYM SPODZIE
Kolejna odsłona ciasta "a może by tak ..." Bardzo polecam ten przepis wszystkim tym, którzy uwielbiają czekoladę, ale nie koniecznie przepadają za bardzo słodkimi deserami.
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 60-80 min
Czas oczekiwania 2-3 godz
Porcje
porcji
Składniki
ciasto
masa serowa
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 60-80 min
Czas oczekiwania 2-3 godz
Porcje
porcji
Składniki
ciasto
masa serowa
Sposób przygotowania
ciasto
  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka i odstawiamy na około 30min do lodówki.
masa serowa
  1. Wszystkie składniki, oprócz kakao, bardzo dokładnie ze sobą łączymy, nie za długo aby podczas pieczenia sernik nam nie wyrósł zbyt mocno. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy przesiane kakao i mieszamy.
wykonanie
  1. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części 30% i 70%. Mniejsze wkładamy na chwilkę z powrotem do lodówki, a większym dokładnie wyklejamy tortownicę o średnicy około 30-35cm. Na ciasto partiami wylewamy masę serową. Najpierw jasną, następnie ciemną na sam środek poprzedniej, tworząc takie okręgi, zebrę. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników, po około 4 warstwy z każdego koloru. Pozostałe ciasto "rwiemy" na drobne części i układamy na masie serowej.
pieczenie
  1. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 20 min, po tym czasie temp zmniejszamy do około 170C i pieczemy około godziny. Studzimy i zajadamy 🙂 smacznego

ORZEŹWIAJĄCE CIASTO Z DODATKIEM ORANŻADY

Wydruk przepisu
ORZEŹWIAJĄCE CIASTO Z DODATKIEM ORANŻADY
To kolejny przepis z cyklu, o jest oranżada w proszku, a może by tak.... i wyszło przepyszne ciasto o orzeźwiającym smaku . 🙂
Czas przygotowania 1 godz
Czas gotowania 1 godz
Czas oczekiwania 3 godz
Porcje
osób
Składniki
ciasto
dodatek sera do ciasta
dodatek do ciasta
masa jabłkowa
pianka oranżadowa
dekoracja
Czas przygotowania 1 godz
Czas gotowania 1 godz
Czas oczekiwania 3 godz
Porcje
osób
Składniki
ciasto
dodatek sera do ciasta
dodatek do ciasta
masa jabłkowa
pianka oranżadowa
dekoracja
Sposób przygotowania
  1. Ciasto Najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli, do dobrze ubitej piany dodajemy cukier i chwilę ubijamy. Kolejny krok to żółtka, następnie dosypujemy mąkę, kakao i proszek i łączymy składniki. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, u mnie kwadrat 25x25, odstawiamy
  2. Wkładka serowa Ser bardzo dokładnie mieszamy z budyniem, tak by nie było grudek i przekładamy w formie kleksów na ciasto, Wykałaczką robimy "esy floresy" i posypujemy pokruszoną czekoladą. Pieczemy około 30 min ( do suchego patyczka w cieście) w piekarniku nagrzanym do 180C
  3. Masa jabłkowa Jabłka obieramy i bardzo drobno kroimy. Przekładamy do garnka, zalewamy sokiem i dusimy około 15 min do miękkości. Wsypujemy proszek galaretkowy i bardzo dokładnie mieszamy, rozdrabniając nierozgotowane jabłka. Odstawiamy do wystudzenia.
  4. Pianka oranżadowa Namoczoną żelatynę rozrabiamy w odrobinie wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie dobrze ubijamy schłodzoną śmietankę, do ubitej wlewamy żelatynę i wsypujemy proszek oranżadowy, dokładnie miksujemy około 1-2 min.
  5. Przekładanie Na wystudzone ciasto przekładamy zimne i tężejące jabłka, a na nie piankę oranżadową. Całość posypujemy oranżadą w proszku. Ciasto powinno odstać kilka godz w celu związania się mas.
  6. Smakuje przepysznie 🙂 Można zmienić smak oranżady np. na brzoskwiniową, ale w tedy fajnie by było zastąpić galaretkę pomarańczową w jabłkach również smakiem brzoskwiniowym . Eksperymentujcie ze smakami 🙂
  7. SMACZNEGO

BURACZANE BUŁECZKI

Wydruk przepisu
BURACZANE BUŁECZKI
Kolejna odsłona moich ulubionych drożdżowych wypieków, tym razem z dodatkiem buraka 🙂
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
ciasto
nadzienie 1
nadzienie 2
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
ciasto
nadzienie 1
nadzienie 2
Sposób przygotowania
  1. Ciasto Drożdze wsypujemy do ciepłego mleka z cukrem i odstawiamy na około 10 min. W tym czasie przesiewamy do dużej miski mąkę i proszek buraczany. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką, do dokładnego połączenia się, miskę smarujemy olejem i przykrywamy ciasto folią spożywcza. Odstawiamy na około 40-60 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia
  2. Wszystkie składniki na nadzienie 1 dokładnie mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia" się.
  3. Ciasto wyjmujemy na bardzo delikatnie podsypany mąką blat i kilka minut ugniatamy. Bardzo przyjemne, kolorowe zajęcie 🙂 Następnie dzielimy na połówkę, jedną odkładamy a drugą wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy kółka. Na każde kółeczko nakładamy po łyżeczce 1 nadzienia i zwijamy dokładnie, formując kulkę, odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta, mnie wyszło 11 małych bułeczek. Odstawiamy do wyrośnięcia, a w tym czasie robimy kuleczki z drugiej połówki ciasta , z tym, że dodajemy 2 nadzienie, czyli na 1 bułeczkę przypada 1 plasterek salami, złożony na 4 części i po troszeczce każdego sera. Druga partię bułeczek również odstawiamy do wyrośnięcia, tak około 10-15 min
  4. Nagrzewamy piekarnik do 190C . Rozrabiamy żółtko z mlekiem i smarujemy nim lekko wyrośnięte bułeczki. Te słodkie posypujemy cukrem perłowym ( nie topi się w trakcie pieczenia ) a te z salami czarnuszką. Pieczemy około 20 min.
  5. Smacznego i kolorowego wcinania 🙂