DROŻDŻÓWKI NA BOGATO

Wydruk przepisu
DROŻDŻÓWKI NA BOGATO
Kochani dzisiaj przedstawiam Wam wariację na temat drożdżówek, z dużą ilością nadzienia i pysznie chrupiącym wierzchem 🙂
Czas przygotowania 30 min
Czas gotowania 30 min
Czas oczekiwania 1,5 godz
Porcje
sztuk
Składniki
CHRUPIĄCA GÓRA
CIASTO DROŻDZOWE
NADZIENIE
Czas przygotowania 30 min
Czas gotowania 30 min
Czas oczekiwania 1,5 godz
Porcje
sztuk
Składniki
CHRUPIĄCA GÓRA
CIASTO DROŻDZOWE
NADZIENIE
Sposób przygotowania
  1. Nutellę przelewamy do silikonowej foremki dzieląc na 8 części i wkładamy do zamrażalnika.
  2. Wszytskie składniki na "skorupkę" dokładnie mieszamy, wyrabiamy i formujemy 8 kulek. Każdą spłaszczamy i wkładamy na czas "tworzenia" ciasta do lodówki.
  3. Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdzowe i odstawiamy do podwójnego wyrośnięcia na około 1godz.
  4. Wyrośnięte ciasto drożdzowe przekładamy na blat, chwilkę zarabiamy i dzielimy na 8 równych części formujemy kulkę i spłaszczamy. Na każdy kawałek nakładamy zamrożoną porcję nutelli, zlepiamy, tak jak pączka i nakładamy jedną skorupkę. Tak samo postępujemy z pozostałymi 7 częściami ciasta.
  5. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 min do ponownego wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180C
  7. Smacznego 🙂

ORZEŹWIAJĄCE CIASTO Z DODATKIEM ORANŻADY

Wydruk przepisu
ORZEŹWIAJĄCE CIASTO Z DODATKIEM ORANŻADY
To kolejny przepis z cyklu, o jest oranżada w proszku, a może by tak.... i wyszło przepyszne ciasto o orzeźwiającym smaku . 🙂
Czas przygotowania 1 godz
Czas gotowania 1 godz
Czas oczekiwania 3 godz
Porcje
osób
Składniki
ciasto
dodatek sera do ciasta
dodatek do ciasta
masa jabłkowa
pianka oranżadowa
dekoracja
Czas przygotowania 1 godz
Czas gotowania 1 godz
Czas oczekiwania 3 godz
Porcje
osób
Składniki
ciasto
dodatek sera do ciasta
dodatek do ciasta
masa jabłkowa
pianka oranżadowa
dekoracja
Sposób przygotowania
  1. Ciasto Najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli, do dobrze ubitej piany dodajemy cukier i chwilę ubijamy. Kolejny krok to żółtka, następnie dosypujemy mąkę, kakao i proszek i łączymy składniki. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, u mnie kwadrat 25x25, odstawiamy
  2. Wkładka serowa Ser bardzo dokładnie mieszamy z budyniem, tak by nie było grudek i przekładamy w formie kleksów na ciasto, Wykałaczką robimy "esy floresy" i posypujemy pokruszoną czekoladą. Pieczemy około 30 min ( do suchego patyczka w cieście) w piekarniku nagrzanym do 180C
  3. Masa jabłkowa Jabłka obieramy i bardzo drobno kroimy. Przekładamy do garnka, zalewamy sokiem i dusimy około 15 min do miękkości. Wsypujemy proszek galaretkowy i bardzo dokładnie mieszamy, rozdrabniając nierozgotowane jabłka. Odstawiamy do wystudzenia.
  4. Pianka oranżadowa Namoczoną żelatynę rozrabiamy w odrobinie wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie dobrze ubijamy schłodzoną śmietankę, do ubitej wlewamy żelatynę i wsypujemy proszek oranżadowy, dokładnie miksujemy około 1-2 min.
  5. Przekładanie Na wystudzone ciasto przekładamy zimne i tężejące jabłka, a na nie piankę oranżadową. Całość posypujemy oranżadą w proszku. Ciasto powinno odstać kilka godz w celu związania się mas.
  6. Smakuje przepysznie 🙂 Można zmienić smak oranżady np. na brzoskwiniową, ale w tedy fajnie by było zastąpić galaretkę pomarańczową w jabłkach również smakiem brzoskwiniowym . Eksperymentujcie ze smakami 🙂
  7. SMACZNEGO