ŻEBERKA W KAPUŚCIE KISZONEJ

Wydruk przepisu
ŻEBERKA W KAPUŚCIE KISZONEJ
Z wielką dumą prezentuję Wam przepis na, chyba, najpyszniejsze żeberka ... żeberka w kapuście kiszonej podane z ziemniaczkami i pieczarkami.
Czas przygotowania 30 min
Czas gotowania 2,5 godz
Czas oczekiwania 30 min
Porcje
osób
Składniki
Czas przygotowania 30 min
Czas gotowania 2,5 godz
Czas oczekiwania 30 min
Porcje
osób
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Danie robiłam w tzw. "gąsiorku" to taki starodawny garnek żeliwny o jajowatym kształcie z pokrywką. Na samym początky rozpuszczamy masło i obsmażamy (dość mocno) umyte i osuszone żeberka z każdej strony, najlepiej robić to partiami po kilka sztuk, dzięki temu mieso się szybko "zamknie" i cały sok zostanie wewnątrz, a co za tym idzie nasze żeberka będą bardzo mięciutkie i soczyste. Po dokładnym obsmażeniu, na dużym ogniu, żeberka odkładamy na bok, a na powstałym tłuszczu smażymy cebule pokrojone w piórka, następnie dokładamy zmiażdżone ząbki czosnku, liść i ziele oraz drobno pokrojonego selera. Całość chwilkę smażymy i dokładamy kapustę, wraz z płynem. Pokrojoną w słupki marchewkę i podlewamy winem, bylionem i sosem sojowym. Całość chwilkę dusimy i układamy na warzywach wcześniej obsmażone żeberka. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 2 godz, po połowie czasu żeberka przewracamy na drugą stronę. Może się okazać, że Wasze mięsko potrzebuje więcej lub też mniej czasu, dlatego piszę że na około 2 godz, do momentu aż kości z żeberek będą bardzo łatwo odchodziły. Podajemy z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi i podsmażonymi na tłuszczyku z żeberek z cebulką i poeczarkami Smaczego. 🙂

Dodaj komentarz