SZYNKA ZAPIEKANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Wydruk przepisu
SZYNKA ZAPIEKANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Czasami się zdaża, że brakuje nam pomysłu, chęci i jakoś tak niechętnie przystępujemy do gotowania obiadu. I własie na takie dni, ale również na te bardziej wykwintne, szczególne polecam Wam pyszną i bardzo szybką alternatywę pieczonej szynki. Gwarantuję, że obiad w takiej wersji zadowoli nie jednego smakosza 🙂
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 25-35 min
Porcje
osób
Składniki
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 25-35 min
Porcje
osób
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Szynkę przecinamy wzdłuż, tak aby utworzyła jeden długo płąt. Smarujemy środek musztardą, obsypujemy przyprawami i układamy na to świeży tymianek i plasterki sera. Szynkę powtórnie składamy i owijamy plasterkami boczku. Całość układamy na cieście francuskim i zlepiamy brzegi. Możemy wierzch udekorować rulonikiem z ciasta, boczku i sera, po upieczeniu będzie się to ślicznie prezentowało. Gotową "pieczeń" smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200C na około 25-35 min. Podajemy z dowolnymi dodatkami na ciepło lub z gęstym sosem np. chrzanowym w wersji solo jako ciepłe danie nie koniecznie obiadowe. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz