SERNIK ZEBRA NA CZEKOLADOWYM SPODZIE
Kolejna odsłona ciasta „a może by tak …” Bardzo polecam ten przepis wszystkim tym, którzy uwielbiają czekoladę, ale nie koniecznie przepadają za bardzo słodkimi deserami.
Porcje Czas przygotowania
12porcji 20min
Czas gotowania Czas oczekiwania
60-80min 2-3godz
Porcje Czas przygotowania
12porcji 20min
Czas gotowania Czas oczekiwania
60-80min 2-3godz
Składniki
ciasto
masa serowa
Sposób przygotowania
ciasto
  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka i odstawiamy na około 30min do lodówki.
masa serowa
  1. Wszystkie składniki, oprócz kakao, bardzo dokładnie ze sobą łączymy, nie za długo aby podczas pieczenia sernik nam nie wyrósł zbyt mocno. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy przesiane kakao i mieszamy.
wykonanie
  1. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części 30% i 70%. Mniejsze wkładamy na chwilkę z powrotem do lodówki, a większym dokładnie wyklejamy tortownicę o średnicy około 30-35cm. Na ciasto partiami wylewamy masę serową. Najpierw jasną, następnie ciemną na sam środek poprzedniej, tworząc takie okręgi, zebrę. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników, po około 4 warstwy z każdego koloru. Pozostałe ciasto „rwiemy” na drobne części i układamy na masie serowej.
pieczenie
  1. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 20 min, po tym czasie temp zmniejszamy do około 170C i pieczemy około godziny. Studzimy i zajadamy 🙂 smacznego