LEKKI SEREK ŚNIADANIOWY
Dzisiaj przedstawiam Wam moją propozycję na lekki serek  śniadaniowy z jogurtów greckich. Tak w zasadzie to można go użyć ( oczywiście bez ziół ) nawet do sernika czy naleśników na słodko. Polecam, nam bardzo smakuje  🙂
Porcje Czas przygotowania
6osób 20minut
Czas oczekiwania
24godziny
Porcje Czas przygotowania
6osób 20minut
Czas oczekiwania
24godziny
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy, jeżeli używamy np cebuli czy czosnku, to  musimy je bardzo drobno posiekać.
  2. Przygotowujemy sobie ściereczkę, a najlepiej to pieluszkę tetrową, wykładamy na nią naszą masę jeszcze jogurtową, ściereczkę bardzo dokładnie i ciasno związujemy i wieszamy na np drewnianej łyżce kuchennej nad dużą miską.
  3. Tak musi powisieć najlepiej całą noc, albo i 2 doby, wszystko zależy czy chcemy uzyskać serek bardzo zbity czy taki delikatnie kremowy. Ten kremowy potrzebuje jednej nocy aby się oddzieliła serwatka, natomiast ten bardziej zbity 2 dni „wiszenia”. Po odcieknięciu, delikatnie kładziemy ściereczkę z zawartością na talerz i ostrożnie rozwijamy, wykładamy zawartość do miseczki i zajadamy ze świeżutkimi bułeczkami i masełkiem.