GALARETKA Z WIŚNI I CZERWONYCH PORZECZEK

Lato pachnie owocami i tylko my możemy zamknąć je na zimę . Proponuję pyszną galaretkę, idealną na zimowe, ciężkie niedzielne poranki, położoną na bułeczce z dodatkiem ciepłego kakao 🙂

Galaretka z wiśni i porzeczek

Składniki:
– 1 kg wydrylowanych wiśni
– 1 kg czerwonych porzeczek
– sok z połówki cytryny
– opakowanie pektyny
– około 2 sklanki cukru ( zależy od słodkości owoców)

Owoce doprowadzamy do wrzenia, miedzy czasie wlewamy sok z cytryny. Gotujemy około 10 min. Po tym czasie dodajemy cukier wymieszany z pektyną. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 5-10 min. Gotowy dżem przelewam do wyparzonych słoiczków. Powinno wyjść około 9 słoiczków 220ml. Słoiczki mocno zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia dnem do góry.

Gotowe słoiczki pełne pysznej galaretki

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz