DŻEM TRUSKAWKOWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ

Truskawki w troszkę innym wydaniu, ale uwierzcie…. na pewno to wydanie przypadnie wam do gustu 😉

Imbir i truskawki

Składniki:
– 2 kg truskawek bez szypułek
– starty korzeń imbiru około 3 łyżki stołowe
– sok i skórka z cytryny ( 1 duża lub 1 i 1/2 małej)
– opakowanie pektyny
– około 2 szklanki cukru ( zależy od słodkości owoców)

Dżem truskawkowy z imbirem

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i doprowadzamy do wrzenia, międzyczasie wrzucamy starty imbir oraz skórkę i sok z cytryny. Gotujemy około 5 min. Po tym czasie dodajemy cukier wymieszany z pektyną. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 5-10 min. Gotowy dżem przelewam do wyparzonych słoiczków. Powinno wyjść około 9 słoiczków 220ml. Słoiczki mocno zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia dnem do góry.

Dżem truskawkowy z imbirem – gotowy w słoikach 😉

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz