DŻEM TRUSKAWKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I WANILIĄ

Truskawki….cud natury 🙂 delikatne dodatki i wychodzi coś pysznego.

Dżem z truskawkami i białączekoladą – kuchnia bez przepis

Składniki:

– 2 kg truskawek bez szypułek
– 2 białe czekolady
– laska wanilii ( można zastąpić 4 torebkami cukru waniliowego)
– opakowanie pektyny
– około 2 sklanki cukru ( zależy od słodkości owoców)

Kuchniabezprzepisu – dżem z truskawkami i z białą czekoladą

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i doprowadzamy do wrzenia, miedzy czasie wrzucamy wyskrobane nasionka wanilii i pustą już laskę. Gotujemy około 5 min. Po tym czasie dodajemy białą czekoladę i cukier wymieszany z pektyną. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 5-10 min. Gotowy dżem przelewam do wyparzonych słoiczków. Powinno wyjść około 9 słoiczków 220ml. Słoiczki mocno zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia dnem do góry.

Gotowy dżem – truskawki biała czekolada pyyycha

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz