WYTRAWNE CIASTO Z GRUSZKAMI

Czas kolacji u mnie w domu jest czasem kombinowania 🙂 Mój syn pytany, na co ma ochotę, zawsze odpowiada „Mamo, zrób mi coś dobrego”…  ale co??

I z takich sytuacji powstają bardzo smaczne i co najważniejsze szybkie dania, które później są wykorzystywane jako przekąski na małe przyjęcia.

Oto jedno z takich dań typu : szybko i z tego co mam pod ręką 🙂

Smacznego !

Składniki:

-gotowe ciasto francuskie
-łyżka majonezu
-duża cebula lub dwie mniejsze
-połówka dużego jabłka
-gruszka
-ser żółty typu oscypek lub inny wędzony
-łyżeczka masła
-łeżeczka brązowego cukru
-szczypta soli
-duża szczepta pieprzu
-czarnuszka

Obieramy cebulę i kroimy w paseczki, przekładamy na patelnię z masłem i odrobinką oleju. Smażymy na złoty kolor, a w połowie smażenia, po zeszkleniu cebuli, podsypujemy ją cukrem, oprószamy sola i świeżo mielonym pieprzem.

Gotowe ciasto francuskie rozkładamy na blaszce kuchennej wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy cienko majonezem.

Na cieście robimy dziurki widelcem ( dzięki temu nie powstaną podczas pieczenia góry i doliny :)) ) i wykładamy lekko przestudzone cebule.

Jabłko oraz gruszkę kroimy w dość cienkie plasterki i układamy na warstwie cebuli.

Ser ścieramy na grubej tarce i posypujemy cisto. Dodatkowo jak ktoś lubi wyraźne smaki można jeszcze na tym etapie oprószyć pieprzem.

Perełką, takim uwiecznieniem dzieła jest pysznie pachnąca czarnuszka, która się świetnie komponuje z tymi składnikami.

Ciasto wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika do 220C na około 20-25 min, czas zależy od piekarnika, dlatego po 20 min proponuję podglądnąć 🙂
Po wyjęciu naszą „zapiekanko-tartę” kroimy na kwadraty i zajadamy.

Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno…choć myślę że nie będziecie mieli okazji spróbować jej na zimno 😉

Dodaj komentarz