KOLOROWY HUMMUS Z ANANASEM

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju smarowidła do pieczywa i warzyw.

W takich potrawach można do woli wykorzystywać swoją wyobraźnię i aktualne zachcianki  😉

Hummus bez przepisu

SKŁADNIKI:

Puszka ciecierzycy około 40-45 dkg
około pół szklanki pasty Tahiti lub po prostu podprażonego sezamu i dokładnie zblendowanego na papkę czyli pastę
około pół szklanki ananasa ( Świerzy lub z puszki)
3 łyżeczki kurkumy
szczypta soli i pieprzy
oliwa
2 łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka octu jabłkowego, można dodać więcej soku z cytryny
2-4 ząbki czosnku, zależnie od upodobań

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i ucieramy na pastę, im dłużej będziecie blendować, tym hummus będzie bardziej delikatny i aksamitny. Jeżeli będzie zbyt gęsty można dodać wodę z puszki po ciecierzycy i odrobinę oliwy.

Humus bez przepisu

Taki hummus świetnie się sprawdzi jako „czekadełko”, przegryzka z warzywami i pieczywem podczas filmu, czy po prostu jako pasta do dań i pieczywa z grilla.

Polecam wypróbować 🙂

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz