KOLOROWA ROLADA

Kolacja …. i zaczynamy się zastanawiać, co zrobić aby nasze pociechy zjadły coś zdrowego i wartościowego? I eureka!!! Dzieci jedzą oczami więc … musi królować KOLOR !!!

I tak powstała ta rolada 🙂 pełna kolorów i zdrowych warzyw przemyconych do posiłku  😉

Myślę, że taka roladka fajnie będzie wyglądać na półmisku z przekąskami na każdym przyjęciu.

Skłaniki:
3 jajka
około 20dgk mrożonego szpinaku
3 zmiażdzone ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
kopiata łyżka mąki z zielonego groszku ( można zastąpić zwykła przenna)
łyżeczka mielonego suszonego buraka ( opcjonalnie)
serek biały około 15-20gkg
1/3 czerwonej papryki
poł cebuli
2 łodyżki selera naciowego
świeży koperek i pietruszka
ale tak naprawdę to dodatki są takie na jakie macie ochotę 🙂

Szpinak odmrażamy i dokładnie odciskamy, musi być w miarę sucy. Mieszamy go z solą, pieprzem i czosnkiem, następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.

W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.
Do ubitych białek dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką, nastepnie do osobnej miseczki odkładamy łyżkę powstałej masy o której dodajemy proszek z buraka i dokładnie mieszamy, następnie odkładamy na bok.

Do białek z mąką przekładamy szpinak i bardzo delikatnie mieszamy.
Z czerwonej masy robimy „esy floresy” na wyłożonej papierem do pieczenia formie i pokrywamy zieloną masą dokładnie rozprowadzając ją.

Całość pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180C

Po wyjęciu kładziemy na bawełnianą ściereczkę i zawijamy w formie roladki do studzenia.

Warzywa siekamy w drobniutką kostkę i mieszamy z serkiem, przyprawami i ziołami. Odstawiamy.

Jak rolada przestygnie, zdejmujemy ostrożnie papier i smarujemy serkiem.
Całość zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do stężenia do lodówki.
Wyszła pyszna … taka wiosenna i kolorowa, naprawdę polecam 🙂

Dodaj komentarz