BUŁECZKI NA JEDEN KĘS

Czasami tak się zdaża, że odwiedzają nas znajomi, tak nagle, bez zapowiedzi.

A czasami jest poprostu tak, że dopada nas chęć wieczorkiem na coś „innego” do jedzenia. I to właśnie jest propozycja na takie momenty.

Gotowe bułeczki

Składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego
– plasterki salami lub innej wędliny o dość wyrazistym smaku
– ser żółty
– 1/3 kostki masła
– pół główki czosnku
– natka pietruszki
– sól i pieprz
– czosnek granulowany

Bułeczki w przygotowaniu

Piekarnik nastawiamy na 200C . Masło roztapiamy i mieszamy z solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną drobniutko natką pietruszki i czosnkiem granulowanym. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty i na każdy układamy salami i kawałeczek żółtego sera. Zawijamy w kulkę, dokładnie zlepiając brzegi. Każdą kulkę obtaczamy w ziołowym maśle i układamy w foremce. Resztką masła polewamy wszystkie kulki i pieczemy około 15-20 min. Podajemy ciepłe (ale zimne też są pyszne) z sosem.

Przygotowujemy bułeczki

Krótki przepis na sos:

majonez+jogurt+pasta pomidorowa+pieprz+posiekane korniszonki+posiekana cebula+łyżeczka octu jabłkowego+szczypta cukru i soli.

Pyyyycha 🙂

Dodaj komentarz