TRUSKAWKOWE TIRAMISU

Truskawki …. Jak ich nie jeść 🙂 A teraz w sezonie są przecież najlepsze. Zachęcam was do wypróbowania pysznego truskawkowego tiramisu .
Mmmmm …. Niebo w gębie 😉

SKŁADNIKI:

3 paczki małych podłużnych biszkoptów (lub jedna duża)
5 żółtek ŚWIERZYCH
pół szklanki cukru
250 gram mascarpone
sok z ćwiartki cytryny ( jeśli truskawki są bardzo słodkie)
około 1 kg truskawek
listki mięty do dekoracji

Tiramisu w przygotowaniu

Najpierw połowę tryskawek dokładnie blendujemy na mus i łączymy z sokiem z cytryny. Odstawiamy.
Ubijamy na jasną puszystą masę żółtka z cukrem i pod koniec ubijania po 1 łyżce dodajemy mascarpone i nadal ubijamy. Powtarzamy czynność do zużycia całego serka.
Połówkę truskawek siekamy.
Do przygotowanego przezroczystego naczynia ( ładnie się prezentuje) układamy pierwszą warstwę biszkoptów i polewamy każdy musem truskawkowym. Na biszkopty truskawkowe przekładamy 1/3 porcji kremu i posypujemy posiekanymi truskawkami, następnie układamy biszkopty i powtarzamy czynność do skończenia składników, pamiętając, aby ostatnią warstwą był krem.

Tiramisu prawie gotowe

Dekorujemy pozostałymi truskawkami i miętą i odstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny, tak by nasze tiramisu się „przegryzło” a biszkopty zmiękły.

Tiramisu kuchniabezprzepisu.pl

Smacznego  🙂

Dodaj komentarz