TRUSKAWKI NA SEROWO-CZEKOLADOWYM SPODZIE

Podobno jest coś takiego jak „przesilenie wiosenne” kilka dni bez słońca i stajemy się smutni, ospali i bez energii 🙁

Ja mam świetny sposób na taką pogodową chandrę 🙁

Brownie z truskawkami

Mnóstwo czekolady i słodkie czerwone truskawki 😉
mmmmm….. pycha i chandra znika – zapewniam 🙂

SKŁADNIKI na blaszkę 25x25cm :

BROWNIE:
25dkg masła
30dkg czekolady gorzkiej (ja mieszam pół na pół z mleczną)
4 jajka
½ szklanki brązowego cukru ( może być biały)
około pół szklanki mąki
łyżka kakao
SER:
70dkg sera białego ( użyłam takiego z wiaderka)
1 proszek budyniowy śmietankowy
1 jajko
½ szklanki cukru
BIAŁY KREM:
25dkg serka mascarpone
330ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
szklanka posiekanych truskawek
GÓRA:
Truskawki
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w ½ litra wody
nutella lub inny krem czekoladowy do nadziania truskawek mmmm….rozpusta

BROWNIE
Czekoladę rozpuszczamy dokładnie w garnku z masłem i kakao, ostudzić. W osobnym naczyniu mieszamy jajka z cukrem ale bez ubijania i dodajemy ostudzoną masę czekoladową oraz mąkę. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 160C
SER
Wszystkie składniki zmiksować krótko do dokładnego połączenia się i wyłożyć na podpieczony spód Brownie, następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 min.
MASA
Śmietanę ubijamy z cukrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek i ubijamy na aksamitny krem. Dosypujemy posiekane truskawki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Wykładamy na ostudzony spód serowo czekoladowy.
Międzyczasie drążymy w truskawkach dziurki i nadziewamy kremem czekoladowym. Takie truskawki układamy na masie i zalewamy tężejącą galaretką.

Pyszne Brownie z truskawkami

Niestety nie można placuszka zjeść od razu…wiem, wiem, ale trzeba poczekać kilka godzin a najlepiej całą noc. Ale później …. Droga wolna, można zajadać się przepysznym antydepresantem  🙂 🙂 🙂

Dodaj komentarz