TARTA RABARBAROWA Z KREMEM MIGDAŁOWYM

Rabarbar to smak mojego dzieciństwa … pyszny kompot, placek z rabarbarem a nawet obrana łodyga maczana w cukrze, coś co po latach wprawia mnie w nastrój bardzo nostalgiczny 🙂

Tarta z rabarbarem

SKŁADNIKI:

Ciasto:
30 dkg mąki
łyżka cukru, u mnie brązowy
15 dkg masła, zimnego
1 jajko
opcjonalnie 2 łyżki śmietanie
aromat migdałowy

Produkty do tarty – kuchania bez przepisu

Wszystkie składniki szybko ugniatamy w ciasto i jeśli się nie będzie lepić dodajemy śmietanę, formujemy kulkę owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Krem:
około 5 dkg mielonych migdałów
4 łyżki cukru brązowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki mąki
5 dkg miękkiego masła

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę i odstawiamy.

Wierzch:
5-6 łodyg obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru
kilka truskawek, opcjonalnie
2 łyżki cukru
jajko do posmarowania ciasta
płatki migdałów do potrzepania ciasta

Tarta przygotowana do pieczenia

Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, i przekładamy na blachę. Na środku rozsmarowujemy migdałowy krem i posypujemy rabarbarem. Zakładamy puste boki do środka tak by środek rabarbarowy nie został odkryty.

Ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C około 50 min do zrumienienia.

Tarta z rabarbarem

Smacznego 😉

Dodaj komentarz