NIEDZIELNE CIASTO Z ORZECHAMI I SŁONECZNIKIEM

Kochani zapraszam Was do wypróbowania przepysznego ciasta do niedzielnej kawki 🙂 Zaskakującej nutki smakowej dodał uprażony słonecznik, myślę że wielu przypadnie do gustu. Polecam 😉

Ciastko z orzechami

Składniki:

Ciasto ciemne:
– 6 jajek
– 2 łyżki ciemnego kakao
– 1 szklanka mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 niepełna szklanka cukru
– 100 ml oleju
– szczypta soli

Ciasto orzechowe:
– 20 dkg mielonych orzechów włoskich
– 5 dkg uprażonych i posiekanych ziaren słonecznika
– 3/4 szklanki drobnego cukru
– 5 białek
– 1 łyżka maki ziemniaczanej
– 1 łyżka maki
– łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
– 5 żółtek
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki cukru
– 30 dkg masła (lub pół na pół masło+margaryna)
– alkohol do smaku, np. spirytus

Masa z orzechami:
– 15 dkg posiekanych orzechów włoskich
– 10 dkg uprażonego i posiekanego słonecznika
– puszka masy kajmakowej ( tzw krówki)

Robimy ciemny biszkopt.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i jak będą sztywne dodajemy cukier i nadal ubijamy. Po połączeniu się składników dodajemy po jednym żółtku nie przestając miksować, następnie na przemian dodajemy przesianą mąkę z kakao ,proszkiem i olej. Dolewamy aromat i łączymy składniki.
Ciasto wylewamy do formy (24×24) wyłożonej papierem i pieczemy w 180C 30 min, po tym czasie wyjmujemy i studzimy.

A teraz ciasto orzechowe.
Białka ubijamy na sztywno i dosypujemy cukier, całość ubijamy, następnie dodajemy wymieszane orzechy ze słonecznikiem i mąkami, całość dokładnie łączymy. Ciasto pieczemy również w 180C 30 min, po tym czasie studzimy.

Czas na krem.
Do garnka wkładamy żółtka z cukrem i na małym ogniu dokładnie mieszamy, powoli wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia, a co za tym idzie do zgęstnienia masy. Może się tak zdażyć, że nasza masa się rozwarstwi, w niczym to jednak nie przeszkadza. Odstawiamy do mocnego wystudzenia. Po tym czasie masło, lub masło i margarynę, bardzo dokładnie miksujemy na jasny kolor i „puch”, porcjami dokładamy masę jajeczną ciągle mieszając, na samym końcu dolewamy alkohol i łączymy. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Najłatwiejsze 🙂 masa krówkowa.
Masę łączymy z orzechami i słonecznikiem, gotowe 🙂

Przekładanie.
Ciemny biszkopt dzielimy wzdłuż na dwie równe części
Pierwsza warstwa to ciemny biszkopt + krem + ciasto orzechowe + masa krówkowa + ciemny biszkopt + resztka kremu i jak kto lubi można posypać zmielonymi orzeszkami lub czekoladą lub  …. inwencja twórcza.

Pyyycha ciasto z orzechami 🙂

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz