KREM CYTRYNOWY – LEMON CURD

I stało się … kolejny raz złamałam swoje przyrzeczenie : tylko jedna łyżeczka! no ale niestety, nie dało się i połówka słoiczka zjedzona.

Krem Cytrynowy 🙂

Myślę, że jak Wy zrobicie swój krem cytrynowy to zrozumiecie mnie bardzo dobrze, jego nie da się odstawić do lodówki, on woła, on kusi i co … skończy się pysznym łakomstwem, palcem prosto ze słoika 🙂

A prawda jest taka, że ten krem jest cudowny w zasadzie do wszystkiego, na kanapkę, do ciasteczka, do przełożenia zwykłego biszkoptu, do kremu śmietankowego, do ozdoby serniczka … po prostu ideał 🙂 a w dodatku banalnie prosty i niebanalnie pyszny 😉

Składniki:
– sok i skórka z 3 dużych cytryn, lub 4 mniejszych
– 2 żółtka
– 2 jajka
– 20dkg cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka masła

Najpierw przelewamy wrzątkiem i szorujemy cytryny aby pozbyć się wosku ze skórki. Następnie ścieramy skórkę, tylko część zółtą, biała jest gorzka i może zepsuć nam smak kremu, a tego chyba nie chcemy :).

Pyszny Krem Cytrynowy

Z „nagich” 🙂 cytryn wyciskamy sok i razem ze skórka wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, jajka, żółtka i mąkę ziemniaczaną. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle, ale naprawdę ciągle (może się przypalić, dlatego bardzo ważne jest mieszanie) , mieszając do momentu zgęstnienia i bulgotania kremu.

Ściągamy z ognia i dodajemy łyżkę masła, dokładnie mieszamy i studzimy. Jeśli wasze cytryny i żółtka nie do końca były by żółte można dodać szczyptę, malutką szczyptę, kurkumy, sprawi, że nasz krem nabierze słonecznego koloru. Po wystudzeniu przekładamy do słoiczka i do lodówki, może w niej stać około tygodnia, ale u mnie jeszcze sią to nie udało, max 2 dni … hehehehe 🙂

Smacznego 🙂 🙂 🙂

Dodaj komentarz