JABŁECZNIK Z MIĘTĄ

Myślę, że każdy z nas lubi pospolite ciasto z jabłkami, ale takie zwyczajne ciasto zawsze można czymś ożywić, ja użyłam świeżej mięty i powiem Wam, że wyszło pyszne … choć powiem szczerze, że następnym razem użyję 2 razy więcej tego pysznego zioła 🙂 Upiekłam w małej blaszce 24×24 i muszę przyznać, że znikło bardzo szybko, nawet nie wiem, jak smakuje na zimno … 😉

Mięta jabłko – super smak

Składniki:
– 3 jajka
– 1 szklanka mąki ziemniaczanej
– 1/4 szklanki cukru
-1/4 szklanki oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– liście świeżej mięty wg uznania, ja dałam garść
– cukier waniliowy łyżeczka – dwie
– szczypta soli
– około 1 kg jabłek, u mnie spady całkowity mix rodzajów
– cukier do jabłek wg uznania, ja osobiście nie dodawałam, ale mialam słodkie jabłka
– 2-3  łyżki kaszy manny

Smażymy jabłka do momentu ich rozpadu i pod koniec dodajemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy, czekamy do wystudzenia.
Schłodzone białka ubijmy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia, następnie dodajemy żółtka, olej i krótko miksujemy do połączenia się składników, następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia i krótko miksujemy na najmniejszych obrotach.  Wsypujemy posiekaną miętę i mieszamy szpatułką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej połowę ciasta, pieczemy w 175C około 18 min do zrumienienia. Studzimy. Na wystudzone ciasto nakładamy masę z jabłek i kaszy manny i przykrywamy resztką nieupieczonego cista. Całość wkładamy do piekarnika na około 30-35 min.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować, ja nie zdążyłam  🙂

Jabłecznik z miętą – kuchniabezprzepisu.pl

Dodaj komentarz