FIOŁKOWY CUKIER

Dzisiaj tak dla ubarwienia i uperfumowania poniedziałkowego dnia przedstawiam wam smakowity i niesamowicie pachnący cukier…dodatek do sernika, bezy czy po prostu naleśników.

Koniecznie spróbujcie bo tworzenie go jest taką jakby terapią zapachową

Fiołkowy cukier

Składniki :

Zależne są od ilości zebranych fiołków

Na około szklankę cukru potrzebne jest około 1/2 szklanki kwiatów fiołków a tak naprawdę samych płatków, bez zielonych części.

Cukier ucieramy bardzo starannie w moździerzu z fiołkami do całkowitego ich wchłonięcia

Następnie fioletowy cukier przesypujemy na papier do pieczenia i suszymy w bardzo ciepłym miejscu lub w piekarniku delikatnie podgrzanym.

Po całkowitym wyschnięciu przesypujemy do słoiczka i używamy  😉

Gotowy fiołkowy cukier

 

Dodaj komentarz