CIASTECZKA PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

Dzisiaj zapraszam wszystkich czekoladoholików na wieeelką ucztę 🙂

Składniki:
– krem czekoladowy

Krem czekoladowy nakładamy na papier do pieczenia formując kropelki wielkości jedno złotówki i wkładamy do zamrażarki na około 30 min do całkowitego stężenia

– 2 i 1/4  szklanki mąki
– 1/4 szklanki bardzo ciemnego kakao
– 1,5 łyżeczki sody
– szczypta soli
– szklanka rozpuszczonego masła
– 1,5 szklanki brązowego cukru
– 1 jajko
– jedno żółtko
– 3 łyżki śmietany
– aromat waniliowy
– opcjonalnie czarny barwnik
– drobno posiekana tabliczka białej czekolady

Z podanych składników zagniatamy ciasto, powinno być bardzo zbite, dosypujemy posiekaną czekoladę i wkładamy do lodówki na około 1h.

Po czasie oczekiwania 🙂 z ciasta odrywamy kawałki wielkości mandarynki, rozpłaszczamy je na dłoni i na środek układamy kleksik zamrożonego kremu czekoladowego, formujemy kulkę i układamy blaszce wyłożonej papierem o pieczenia w dużej odległości od siebie. Pieczemy 10-12 min w temperaturze około 175-185C

Ciastka wykładamy na kratkę do studzenia.

Składniki na krem:
– serek mascarpone
– cukier puder
– sok z cytryny

Wszystkie składniki ucieramy i przekładamy powstałym kremem ciasteczka ładząc dwa ze sobą.

Polecam na „trudne dni” i ot tak, po prostu…. gwarantuję że wasz hormon szczęścia bardzo wzrośnie 🙂

Dodaj komentarz