CIASTO PINA COLADA

Przedstawiam Wam przepyszne i bardzo lekkie ciasto bez pieczenia o smaku pina colady z dodatkiem jabłek.

Składniki:
– opakowanie okrągłych biszkoptów
– opakowanie biszkoptów z galaretką w czekoladzie, najlepiej ananasowe lub cytrynowe (ja niestety miałam tylko wiśniowe, ale w sumie mogą być)
– opakowanie, 330ml  bardzo mocno schłodzonej śmietanki 30%
– żelatyna, około 2 łyżeczki
– 2 galaretki ananasowe
– 3 duże jabłka
– puszka ananasa wraz z zalewą
– 1 banan
– 20 dkg wiórków kokosowych
– 30 dkg sera białego, takiego jak na sernik, w wiaderku
– 4 łyżki cukru pudru
– 100 ml mleka

Na samym początku rozdrabniamy wiórki kokosowe np w blenderze i gotujemy mleko którym zalewamy połowę rozdrobnionych wiórków. Rozrabiamy 1 galaretkę ananasową w 300 ml wrzącej wody i odstawiamy.
Kolejnym krokiem jest obranie i drobne pokrojenie jabłek i banana. Owoce przekładamy do garnka i podlewamy kilkoma łyżkami zalewy z ananasa, dusimy około 15 min pod przykryciem. Po tym czasie rozdrabniamy owoce i dokładamy pół puszki ananasa, jeśli jest on w plastrach to drobno kroimy. Chwilkę jeszcze dusimy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchą galaretkę i bardzo dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
Formę na ciasto wykładamy biszkoptami i na nie wykładamy masę jabłkowo-ananasową.
Serek mieszamy z cukrem i wiórkami zalanymi mlekiem oraz tymi pozostałymi, suchymi. Powstałą masę przekładamy na warstwę jabłkowo-ananasową i układamy na niej, biszkoptem do dołu ciasteczka z galaretką w czekoladzie.
Żelatynę zalewamy do przykrycia syropem z ananasa i odstawiamy do napęcznienia. Dolewamy kilka łyżek zalewy i umieszczamy żelatynę w mikrofalówce w celu podgrzania, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Ubijamy schłodzoną śmietankę i pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Powstałą masę przekładamy na ciasto i układamy na niej pozostałe cząstki odsączonego ananasa, całość niedbale zalewamy tężejącą ananasową galaretką.

Ciasto Pinacolada

Ciasto odstawiamy na całą noc do lodówki i następnego dnia rozkoszujemy się przepysznym smakiem. 🙂

Dodaj komentarz