CIASTO MOCNO POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWE

Uwielbiam połączenie czekolady z pomarańczą, jest takie wyjątkowe. Kremy o takim duecie już gościły u mnie, ale tym razem zaszalałam i pomarańcza zawładnęła całym ciastem …. dosłownie 🙂

Składniki:
– dwie małe lub jedna duża pomarańcza, około 25-30dkg
– 15 dkg mąki
– 15 dkg cukru
– 3 jajka
– 3 dkg ciemnego kakao
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 5 dkg ciemnej czekolady startej na bardzo drobnych oczkach

Ciasto wymaga niestety troszkę więcej czasu niż takie tradycyjne czekoladowe, ponieważ dochodzi tutaj gotowanie i studzenie pomarańczy.
Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy w gorącej wodze, aby pozbyć się wosku i innych paskudztw. Wkładamy je do garnka, wlewamy wody tyle by je przykryła i pod przykryciem gotujemy około 1 godz, do miękkości. Po tym czasie odcedzamy i wystudzone dokładnie blendujemy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i na koniec wsypujemy cukier nie przestając ubijać.  Do gęstej i perłowej masy dodajemy po 1 żółtku nadal ubijając. Wyłączamy mikser i delikatnie do masy jajecznej przekładamy porcjami wystudzone pomarańczowe pure, delikatnie mieszamy łopatką kuchenną i wsypujemy mąkę z kakao i proszkiem oraz czekoladę. Całość mieszamy krutko, do połączenia się składników.
Casto przelewamy do formy ( u mnie średnia tortownica) i pieczemy w 170C około 60min, do tzw suchego patyczka.

Składniki na krem:
– 350ml śmietanki 30%
– 20 dkg mascarpone
– 20 dkg mieszanki trufli ( u mnie rumowe i pomarańczowe)
– 5 dkg bardzo drobnej skorki pomarańczowej kandyzowanej
– dżem pomarańczowy do posmarowania 1 warstwy

Śmietankę mocno podgrzewamy i rozpuszczamy w niej trufle, mieszając do calkowitego połączenia się składników, odstawiamy do lodówki do mocnego schłodzenia. Bardzo zimną truflową śmietankę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i skórkę pomarańczową.

Ciasto dzielimy na dwa płaty, jeden smarujemy dżemem pomarańczowym i połową kremu, przykładamy  drugim płatem i całość pokrywamy pozostałym kremem. Wstawiamy na kilka godz do lodowki. Ozdabiamy gorzką czekoladą i skórką pomarańczową.

Ogromną zaletą tego ciasta jest fakt, że jest bardzo mokre mimo faktu, że bez dodatku tłuszczu, naprawdę warto spróbować.

Polecam i życzę smacznego 🙂

Dodaj komentarz