SZYBKI OBIAD – PIEROŻKI Z WĘDZONYM BIAŁYM SEREM

I kolejna propozycja dla zabieganych z wykorzystaniem kaszy z poprzedniego dnia.

PIEROŻKI Z WĘDZONYM BIAŁYM SEREM

ZACZYNAMY

Składniki:

– 2 opakowania ciasta francuskiego
– 1 jajko do posmarowania pierożków
– kasza gryczana, u mnie około 10dkg (suchego produktu) z dnia poprzedniego
– duża cebula
– 3 łyżki masła
– kostka białego wędzonego sera
– pieprz, dużo czarnego pieprzy
– sól
– natka pietruszki
– natka lubczyku
– cebula granulowana
– czosnek granulowany
– czarnuszka lub kminek do posypania

Cebulę smażymy na maśle i ostudzoną mieszamy z pozostałymi składnikami farszu, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200C.
Ciasto rozkładamy i układamy na nim kulki z farszu jak na foto poniżej

Szybki obiad

Drugi płat delikatnie rozwałkowujemy. Przestrzenie pomiędzy kulkami malujemy jajkiem i na całość nakładamy drugi, rozwałkowany płat ciasta. Dociskamy rowki pomiędzy farszem i przecinamy nożykiem, tworząc takie poduszeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem.
Pieczemy około 15-20 min.
Podajemy np z czerwonym barszczykiem w formie krokiecików, np na przyjęciu  lub, tak jak ja, z sosem grzybowym.

Smacznego

Dodaj komentarz