SZARPANA WIEPRZOWINA- PULLED PORK

Kochani, podzielę się z Wami świetnym sposobem na wykorzystanie wieprzowiny. Dzięki długotrwałej obróbce cieplnej, fantastycznie nadaje się do obiadu, do kanapek, tortilli, zapiekanek … i tak naprawdę tylko wasza wyobraźnia podpowie do czego jeszcze. Ja na przykład uwielbiam ją z dodatkiem rukoli, pomidorków oraz pesto bazyliowego mmmm pycha 🙂

 

Składniki:
– około 1,3 kg wieprzowiny, u mnie mięsko „od szynki” ale świetnie nada się karkówka, schab czy co tam macie akurat pod ręką 😉
– 4 liście laurowe
– około małą łyżeczkę jałowca, całych ziarenek
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– laska cynamonu
– 50ml nalewki, u mnie aroniówka, ale smak dowolny
– 30ml sosu sojowego
– łyżeczka octu jabłkowego
– 400ml rosołu, może być z kostki
– 2 łyżki masła
– 3 cebule
– 4 duże ząbki czosnku

Przyprawy do natarcia mięsa po około łyżeczce stołowej:
– lubczyk
– słodka wędzona papryka
– kminek mielony
– brązowy cukier
– sól
– płatki chili
– czosnek granulowany
– tymianek
– rozmaryn

Wieprzowinę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem i dokładnie nacieramy mieszanką przypraw, owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Na patelni w której będziemy piekli mięso, rozpuszczamy masło i obsmażamy przekrojoną na połówki cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele oraz jałowiec i cynamon. Cebula musi się bardzo dobrze obsmażyć, a nawet delikatnie przypalić ( doda fajnego aromatu). Wszystko zdejmujemy z patelni a na nią dodajemy małą i obsmażamy wieprzowinę na bardzo wysokiej temp z każdej strony po kilka minut. Wsypujemy wcześniej usmażoną cebulę z ziołami, podlewamy nalewką, sosem sojowym, rosołem oraz octem i dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu po godzinie z każdej strony. Następnie wieprzowina musi wylądować na kolejne 2 godz w piekarniku ( około 160-170C) jeżeli płyn nam wyparował można dolać rosołu.
Po tym czasie nasze mięsko jest gotowe 🙂
Z patelni usuwamy liście laurowe, ziele i jałowiec a mięso rozrywamy „na strzępy” za pomocą dwóch widelców, mieszamy dokładnie z powstałym sosem i cebulami.

Szarpana wieprzowina

Podajemy na ciepło, na zimno itd, wedle uznania 🙂 polecam

Dodaj komentarz