Smażone warzywa do obiadu

Obiad kojarzy nam się z mięskiem 🙂 ziemniakami i warzywnym dodatkiem, ale nie zawsze mamy ochotę na surówki czy sałatki. Proponuję do obiadu zrobić pyszne warzywa na ciepło, a nawet jeśli zostanie ich troszkę po obiedzie, będą fajną alternatywą do pojemnika z kaszą kuskus do pracy na drugie śniadanie 😉

Pyszne smażone warzywa jako alternatywa do obiadu i drugiego śniadania

Składniki:
-średniej wielkości cukinia lub dwie mniejsze
– spora garść fasokli szparagowej, u mnie mieszana
– duża cebula
– 5 ząbków czosnku
– około 6 suszonych pomidorów
– 2 łodyi selera naciowego + nać
– garść natki pietruszki
– kilka gałązek tymianku cytrynowego
– koperek
– szczypiorek
– 1 spory fenkuł , koper włoski lub 2 mniejsze
– kostka rosołowa
– pieprz i sól do smaku
-oliwa + masło

Na początku wszystkie warzywa myjemy. Fasolkę szparagową przecinamy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie około 10 min. Kroimy cebulę w półplasterki lub piórka i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, dodajemy drobno posiekany czosnek i pozostałe warzywa wraz z odsączoną z wody fasolką. Dorzucamy kostkę rosołową i gałązki tymianku i dusimy do momentu aż cukinia i fenkuł będą w miarę miękkie. Na koniec dodajemy pokrojone w paski pomidory i jeszcze chwilkę smażymy. Tuż przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną i doprwiamy ewentualnie do smaku

Dodaj komentarz