ROLADA Z PIERSI KURCZAKA W SOSIE MAŚLANO-OWOCOWYM

I po wakacjach 🙁 no niestety tak to bywa, że co dobre szybko się kończy, no ale ale … naszym milusińskim jest chyba troszkę bardziej smutno i dlatego na pierwszy dzień szkoły przygotujmy im coś pysznego, coś na poprawę nastroju.

Ja polecam pyszne  mięsko z jeszcze pyszniejszym sosem mmmmmmm pychotka 🙂 Dzięki zawinięciu masła w mięso, potrawa wychodzi bardzo soczysta i aromatyczna.

ROLADA

Składniki:
– podwójna pierś z kurczaka
– pół kostki masła
– natka pietruszki
– kilka śliwek
– 2 banany
– cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 duuże ziemniaki
– 2 łodyżki selera naciowego z nacią
– sól i pieprz
– kostka rosołowa
– 100 ml śmietanki 30%
-kilka łyżeczek, (u mnie 5) tureckiego 😉 szafranu ( można zastąpić łyżeczką kurkumy i szczyptą cynamonu-fakt smak będzie delikatnie inny, ale będzie równie smaczne)

Rolada w przygotowaniu

Pierś kurczaka rozcinamy wzdłuż i rozbijamy na dość cienko. Masło ucieramy z szafranem, solą, pieprzem i pietruszką. Tak przegotowanym masłem smarujemy pierś i zwijamy w roladkę. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju i troszkę masła i rumienimy naszą roladkę na złoto.
Ziemniaki obieramy i kroimy w dość dużą kostkę tak jak cebulę i banany, ze śliwek usuwamy pestki i kroimy w ósemki, czosnek w plasterki jak również selera. Wszystko wrzucamy na patelnię z roladą, którą po zarumienieniu usuwamy a na patelni podsmażamy owoce i warzywa. Jak delikatnie nabiorą koloru przekładamy do nich roladę, wykruszamy kostkę rosołową, posypujemy przyprawami i fruuu do piekarnika na około 45-55 min do zmięknięcia ziemniaków.

Po tym czasie podlewamy śmietanką i mieszamy powstały warzywno-owocowo-maślany sos. W razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem.

Rolada mięsno-owocowa – kuchniabezprzepisu.pl

Podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany lub bez 😉 smacznego :p

Dodaj komentarz