PYZY Z MIĘSEM I MAJERANKIEM

Wystarczy szklanka maślanki lub kwaśnego mleka i obiad gotowy 🙂 smacznego 😉

Pyszne pyzy

Składniki:
– ziemniaki około 6 dużych
– jajko
– mąka ziemniaczana
– sól i pieprz
Farsz:
– golonka wieprzowa
– ziele angielskie
– liść laurowy
– ziele jałowca
– majeranek
– czosnek granulowany
– 2 duże cebule
– 10 dkg masła
– sól i pieprz

Obieramy i gotujemy osolone ziemniaki. Następnie przeciskamy przez praskę i  studzimy.
Golonkę gotujemy z przyprawami, bez soli i pieprzu około 3 godziny na wolnym ogniu. Po ostudzeniu obieramy i mięso bardzo drobno siekamy.

1  cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce masła na złoty kolor, pod koniec smażenia dosypujemy majeranek.
Posiekane mięso mieszamy z cebulą i kilkoma łyżkami rosołu powstałego z gotowania golonki, doprawiamy solą , pieprzem i czosnkiem granulowanym, dokładnie mieszamy.

Ziemniaki w garnku dzielimy na 4 części, jedną z nich odkładamy na bok i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną ( taką ilość jak zajmowała  część ziemniaków), dodajemy jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto.
Z ciasta formujemy kulki które spłaszczamy i nadziewamy farszem, bardzo dokładnie sklejamy.
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i na gotującą się wodę wrzucamy partiami nasze pyzy. Gotujemy około 7-10 min do wypłynięcia. Od czasu od czasu delikatnie mieszając.
Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło i smażymy posiekaną cebulę na złoto.
Pyzy polewamy cebulką i posypujemy majerankiem.

Do pyz pasuje również mięso drobiowe z rosołu ( lub mieszane np. królik, wołowina itp ), więc jeśli jesteście zwolennikami niedzielnego rosołu, to poniedziałkowe menu macie już z głowy : pomidorowa i pyzy z mięsem !!

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz