PIECZONE PIEROŻKI Z MIĘSEM I WIOSENNYM SOSEM

Czasami jest tak, że pierwsza myśl, pierwszy pomysł na obiad zostaje przekształcony w coś zupełnie innego 🙂 i tak z klopsików powstały pierożki 😉

Pierożki – kuchniabezprzepisu.pl

Składniki:

CIASTO:

– 60 dkg mąki
– paczuszka suszonych drożdży
– pół szklanki ciepłego mleka
– pół szklanki oleju
– szklanka maślanki, może być kefir
– łyżeczka majeranku
– łyżeczka cukru
– 1 i 1/2 łyżeczki soli
– pieprz

Do szklanki z ciepłym mlekiem wsypujemy cukier, drożdże i łyżkę mąki, mieszamy i wlewamy do dużej miski z przesianą mąką i resztą składników. Zagniatamy ciasto, ma być dość zwarte ale elasteyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia, tak na około 45-60 min.

FARSZ:

– pół kilograma mięlonego mięsa, u mnie wieprzowe
– cebula pokrojona w kostkę
– 2 łyżki sosu sojowego
– łyżeczka pasty czosnkowej lub drobno posiekane 3 ząbki czosnku
– łyżeczka pasty paprykowej lub papryka ostra ( wedle gustu)
– papryka słodka
– łyżeczka soli
– pieprz
– majeranek
– tymianek
– przyprawa maggi
– spora garść startego żółtego sera
– serek topiony około 10dkg ( nada naszemu farszowi soczystości)
– duuuża garść posiekanej natki pietruszki, naprawdę spora 🙂
– garść liści szpinaku
– jajko do posmarowania
– sezam i czarnuszka do potrzepania ( opcjonalnie)

Pierożki w przygotowaniu

Mięso podsmażamy na odrobinie oleju i studzimy. Do miseczki przekładamy przestudzone mięso i dodajemy serek topiony. Dobrze rozcieramy, następnie dodajemy zioła, przyprawy, sos sojowy i maggi. Doprawiamy ewentualnie do smaku, do własnego gustu. Następnie dodajemy ser i pietruszkę, również wszystko mieszamy.

Wysrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na około 0,5 cm, wycinamy spore kółka. Każde kółko lekko rozciągamy i układamy na nim zwinięty liść szpinaku i sporą łużeczkę farszu. Tak wykorzystujemy cały farsz.
Jeżeli zostanie wam ciasta, polecam do środka pierożka włożyć salami z kawałeczkiem żółtego sera … takie wykorzystanie resztek ciasta wyszło naprawdę smaczne 🙂
Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oddzielamy żółtko od białka i do żółtka dodajemy łyżkę wody i rozkłucamy. Jajkiem smarujemy każdego pierożka i posypujemy sezamem i czarnuszką, można użyć maku, papryczkę chili, itd.
Pierożki odstawiamy na około 20 min do wyrośnięcia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 20-25min.  Do zarumienienia.

W czasie jak nasze pierożki się pieką, my robimy sos.

SOS:
– 3 łyżki twarożku, u mnie z wiaderka
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– duuuży pęczek natki pietruszki
– szczypiorek
– 3 ząbki czosnku drobno posiekango
– 4 małe ogórki korniszonki drobno posiekane
– młoda duża cebulka drobno posiekana
– listki świeżego tymianku, u mnie tymianek cytrynowy ( ma przepiękny zapach)
– sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki ze sobą dobrze mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku

GOTOWE PIEROŻKI – SMACZNEGO

Pierożki podajemy z sosem, ale tak  naprawdę smakują i same i z ketchupem i na zimno i na ciepło i na drugi dzień, po prostu są pyszne 🙂 miękkie i takie dobre … polecam 🙂

Dodaj komentarz