PAŁKI Z KURCZAKA W BOCZKU Z FENKUŁEM

Pałki z kurczaka to fajna alternatywa obiadu, a dobrze doprawione są naprawdę pyszne 🙂

Składniki:
– kilogram pałek z kurczaka
– 1/ szklanki oliwy
– kostka rosołowa drobiowa
– łyżka słodkiej czerwonej papryki
– łyżeczka kurkumy
– pieprz
– łyżeczka rozmarynu
– cebula pokrojona w grube piórka
– cała główka czosnku pokrojonego
– fenkuł ( koper włoski) również pokrojony
– boczek w plasterkach surowy wędzony

Pałki myjemy, osuszamy i odcinamy im czubek oraz nacinamy tak, aby górna kość była odsłonięta. W oliwie rozpuszczamy kostkę rosołową, paprykę, kurkumę i pieprz i taką marynatą nacieramy pałki. Odstawiamy na około 1 godz. Po tym czasie owijamy pałki boczkiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Obciętą część owijamy folią aluminiową. Pałki posypujemy cebulą, czosnkiem, i fankułem, oprószamy rozmarynem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 200-220C przez mniej więcej 40 min, przed wyjęciem można zdjąć folię aby się zarumieniły.

Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie to młode ziemniaczki i surówka z kopru włoskiego, ogórka i papryki czerwonej z majonezem i  cebulką z dodatkiem natki pietruszki.

Pałki świetnie nadają się na imprezę przy piwku jako danie „do ręki” podane z różnymi sosami i pokrojoną bagietką.

Pałki z kurczaka – kuchniabezprzepisu.pl

Smacznego 😉

Dodaj komentarz