Kurczak z tymiankiem cytrynowym i cydrem

Pieczony kurczak, niby banalnie prosty i taki zwyczajny, a odrobina fantazji może zmienić to z pozoru proste danie w coś o zupełnie innym smaku i zapachu.

Przygotowujemy kurczaka z tymiankiem

Zapraszam Was do wypróbowania mojego bardzo aromatycznego kurczaka  🙂

Składniki:
– kurczak około 1,2 kg
– główka czosnku
– 4 łyżki oliwy
– kostka rosołowa drobiowa
– pieprz
– spora garść świeżego tymianku cytrynowego
– pół szklanki cydru , u mnie gruszkowy

Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. W oliwie rozpuszczamy kostkę rosołową, dodajemy pieprz i nacieramy powstałą miksturą 🙂 naszego kurczaka. Czosnek obieramy i każde nasionko przekrawamy na połówkę. Do woreczka ( takiego specjalnego do pieczenia) wkładamy natartego kurczaka, obkładamy go tymiankiem i polewamy cydrem, odstawiamy na około 1 godz. Po tym czasie pieczemy w 200C około 80-90 minut. Z powstałego sosu zbieramy tłuszcz i pokrojone porcje kurczaka polewamy sosem już bez tłuszczu.

Kurczak z tymiankiem

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz