KOTLECIKI ZE SZPINAKOWYM FARSZEM

Kochani zapraszam Was na podwójnie szpinakowy obiad 🙂

Składniki:
– około 40 dkg mięsa mielonego u mnie mieszane
– łyżeczka mielonego czosnku
– sól i pieprz do smaku
– duża łyżeczka suszonej pietruszki
– jajko
– 2 łyżki bułki tartej

– 40 dkg mrożonego szpinaku
– mała cebula
– 3 ząbki czosnku
–  szczypta soli do smaku
– suszona natka pietruszki
– mielony czosnek
– kilka łyżek śmietanki 30%
– 10 dkg sera typu feta
– łyżka masła

– kilka kawałeczków sera żółtego ( każdy kotlecik ma mieć w sobie kawałeczek sera)
– kilka suszonych pomidorków

– szklanka rosołu
– około  lm śmietanki 30%
– przyprawy do smaku
– łyżka mąki

Wszystkie składniki na kotleciki dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy masło i rumienimy na złoto drobno posiekaną cebulkę, pod koniec smażenia dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek i chwilkę smażymy. Wsypujemy mrożony szpinak i dusimy do odparowania wody. Po całkowitym odparowaniu wody dolewamy śmietanę i doprawiamy, oraz wsypujemy fetę i chwilkę dusimy.
Masę mięsną dzielimy na równe części, z tej ilości powinno wyjść około 9 sztuk. Każdą kulkę bardzo dokładnie rozpłaszczamy na dłoni zwilżonej wodą i układamy łyżkę masy szpinakowej, kawałeczek sera i połówkę suszonego pomidora. Całość bardzo dokładnie zlepiamy i formujemy kotlecika. Powinna pozostać nam  mniejsza połowa szpinaku potrzebnego na sos.

Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy nasze kotleciki na złoty kolor, po usmażeniu podlewamy rosołem i wsypujemy pozostały szpinak. W śmietance rozdrabiamy mąkę i mieszamy z powstałym sosem. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Możemy pod koniec duszenia na każdego kotlecika ułożyć po plasterku żółtego sera

Świetnie smakują z pure ziemniaczanym.

Kotlecik z farszem szpinakowym

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz