KLUSKI ŚLĄSKIE Z PIETRUSZKĄ

Lubię potrawy zwykłe z kilku składników, a jeszcze bardziej takie które można za każdym razem zmieniać.

I takie właśnie są nasze polskie poczciwe kluski śląskie, niby nic nadzwyczajnego, proste, tanie i takie pospolite, a kryją w sobie mnóstwo możliwości.

Dzisiaj polecam wam kluski śląskie po mojemu 🙂

Kluski śląskie

SKŁADNIKI:

Obrane i umyte ziemniaki
Obrany i umyty korzeń pietruszki
w proporcjach ¼ pietruszka i ¾ ziemniaki
jajko ( lub dwa zależnie czy macie dużo ziemniaków czy mało, dla 4 osób wystarczy 1 jajko)
Mąka ziemniaczana
sól do smaku
Masło
Oliwa z oliwek
Natka pietruszki ( ja lubię dużo)
Zgnieciony bardzo dokładnie ząbek czosnku ( lub jak ktoś woli czosnek granulowany)

Ziemniaki gotujemy z pietruszką do miękkości i tłuczemy na jednolite piure.
Studzimy.
Dzielimy ugotowane warzywa na cztery części. Wyjmujemy jedną część i zapełniamy puste miejsce mąką ziemniaczaną, następnie wkładamy z powrotem wyjętą część warzyw i doprawiamy solą oraz wbijamy jajko i wyrabiamy wszystko na jednolita masę, a w zasadzie na jednolite ciasto.

Następnie przystępujemy do relaksu …. Tworzenia ślicznych małych kulek z dziurką w środku 🙂

Kluski śląskie

W dużym garnku nastawiamy wodę z odrobiną oleju i solą, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy partiami nasze kluski. Muszą się gotować około 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch, od czasu do czasu delikatnie mieszamy.

Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą i czosnkiem dodajemy pietruszkę.
Ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową kluseczki i wkładamy do patelni z masłem, delikatnie obtaczamy.

Podajemy polane „sosem pietruszkowym” jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.

Smacznego  🙂

Dodaj komentarz