KASZOTTO Z GRZYBAMI I OSCYPKIEM

Kasza to takie sypkie złoto, świetnie się sprawdza w daniach głównych, sałatkach czy zupach.

Kaszotto bez przepisu

Dzisiaj proponuję wam coś bardzo aromatycznego do wykorzystania jako samodzielne danie obiadowe lub jako lunch do pracy z dodatkiem pomidorków czy jajek 😉

SKŁADNIKI:

Około 25dkg kaszy pęczak
spora garść suszonych grzybów  (u mnie był mix z polskich lasów  )
garść cebulki prażonej
3 ząbki czosnku
1 cebula
łyżka masła
łyżka oleju
dwa liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
szczypta rozmarynu
szczypta tymianku
szczypta majeranku
bulion grzybowy około litr
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
czarny świeżo mielony pieprz
oscypek ( ewentualnie dowolny wędzony ser)
natka pietruszki i szczypior

Kaszotto

Pęczak dokładnie płuczemy na sicie i zalewamy woda na około 1 godzinę razem z wcześniej umytymi grzybami.
Po tym czasie stawiamy garnek na palniku i delikatnie, bardzo delikatnie dusimy.
A teraz coś przydatnego : u mnie w domu nie bardzo przyjął się rozmaryn, ale nie chodzi tutaj o jego fantastyczny aromat, tylko o te niesforne igiełki. Dlatego też wpadłam na pomysł stworzenia własnych „torebek smaku”. Nic prostszego, bierzemy torebkę herbaty ekspresowej, delikatnie rozcinamy brzeg, opróżniamy i napełniamy ulubionymi przyprawami( w tym wypadku były to zioła i ziele angielskie) następie zszywamy i już, mamy torebeczkę smaku z której wydobędzie się tylko esencjonalny aromat i nic poza tym, żadnych igiełek i niesfornych kulek  🙂 🙂 🙂

Taką torebeczkę smaku wkładamy do naszego kaszotto i zalewamy bulionem grzybowym i dokładamy sos sojowy i prażoną cebulkę – dusimy.
Na patelni rozgrzewamy masełko z olejem i smażymy na złoto pokrojono drobno cebulkę i czosnek ( na tym etapie można wyłowić grzybki z kaszy, drobno je posiekać i podsmażyć z cebulką i czosnkiem )
Wszystko przekładamy do garnka z kaszą i nadal dusimy doprawiając pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
Kaszotto powinno się gotować na bardzo, bardzo, bardzo, małym płomieniu około 1 godziny o miękkości kaszy.
Gotowe kaszotto przekładamy na talerzyk, układamy na nim pokrojonego oscypka i delikatnie zapiekamy, dosłownie około 10 min w piekarniku lub po prostu 2 min w mikrofali.

Gotowe Kaszotto

Pyszne i bardzo aromatyczne danie, polecam 🙂

Dodaj komentarz